2013. december 31., kedd

Tormás-tojáskrémes sonkatekercs




Minden kedves Olvasómnak sikerekben és eredményekben gazdag Új Évet kívánok!








Nagyon régen ettem utoljára sonkatekercset, de mi sosem a hagyományos, tojásos töltelékkel készítettük, hanem csak sima majonézes tormával. Tojáskrémes töltelékkel talán csak valamilyen rendezvényen kóstoltam, ki tudja, mikor. Most kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam, kikísérleteztem egy saját verziót, és meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlett a végeredmény.







Hozzávalók 8 tekercshez: 

8 szelet jó minőségű pulykasonka (kb. másfél tenyérnyi nagyságú) 
15 dkg puha vaj
5 dkg liszt
2 dl tej
7,5 dkg majonézes torma
1 mk só
őrölt fehér bors (ízlés szerint) 
1 tk mustár
1 tk porcukor
1 ek metélőhagyma

elkészítés:


  1. A tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük és a sárgájukat villával vagy szitán áttörjük. A tejet felforrósítjuk.
  2. Egy lábosban megolvasztunk 5 dkg vajat, rászórjuk a lisztet és világos rántást készítünk.
  3. Felöntjük a forró tejjel és addig kevergetjük kis lángon, amíg a mártás már elválik az edény falától. Teljesen kihűtjük.
  4. Hozzáadjuk a többi vajat, a majonézes tormát, a mustárt és a fűszereket és robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a metélőhagymát is. Előkészítjük a sonkaszeleteket.
  5. A krémet habzsákba töltjük, minden sonkaszelet hosszabbik szélére nyomunk belőle 2 sort (kb. 2 ujjnyi vastagságú lesz) és úgy tekerjük fel, hogy a hajtás alulra essen. Lefóliázzuk és pár órára vagy másnapig hűtőbe tesszük.
  6. Fogyasztás előtt a maradék krémből rózsákat nyomunk a sonkatekercsek mindkét végébe és közepére, és tálaljuk.










Majonézes kukoricasaláta







Sok éven át egyik kedvenc köretem volt a majonézes kukorica, aztán valahogy feledésbe merült. Most, amikor azon gondolkodtam, mit is együnk az óesztendőben, eszembe jutott a fent említett köret. Úgy gondoltam, jó lesz a sonkatekercshez. Ezúttal egy kis pritamin paprikát is csempésztem bele, ill. a mártás se sima tejfölös, majonézes lett, hanem inkább tartármártáshoz hasonló.







Hozzávalók 2 személyre:

1 doboz konzerv kukorica (28,5 dkg)
½ pritamin paprika (piros húsú)
1 ek olívaolaj

Majonézes mártáshoz:
2 ek tejföl
2 ek majonéz
1 tk mustár
1 mk porcukor
őrölt fehér bors
1 tk olívaolaj

elkészítés:

  1. A kukoricát lecsepegtetjük és félretesszük.
  2. A paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, húsát vékony csíkokra szeljük, majd apró kockákra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a paprikát és pár perc alatt megdinszteljük. Hűlni hagyjuk.
  4. A mártáshoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a kukoricát és a dinsztelt paprikát, és fogyasztásig hűtőbe tesszük.