2013. december 31., kedd

Tormás-tojáskrémes sonkatekercs





Nagyon régen ettem utoljára sonkatekercset, de mi sosem a hagyományos, tojásos töltelékkel készítettük, hanem csak sima majonézes tormával. Tojáskrémes töltelékkel talán csak valamilyen rendezvényen kóstoltam, ki tudja, mikor. Most kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam, kikísérleteztem egy saját verziót, és meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlett a végeredmény. :)
 
Minden kedves Olvasómnak sikerekben és eredményekben gazdag Új Évet kívánok!




Hozzávalók 8 sonkatekercshez:

8 szelet jó minőségű pulykasonka (kb. másfél tenyérnyi nagyságú)
15 dkg puha vaj
5 dkg liszt
2 dl tej
7,5 dkg majonézes torma
1 mk. só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk. mustár
1 tk. porcukor
1 ek. aprított metélőhagyma

elkészítés:
  1. A tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük és a sárgájukat villával vagy szitán áttörjük.
  2. 5 dkg vajat felforrósítunk, rászórjuk a lisztet, simára keverjük, és a rántást világosbarnára pirítjuk. Felöntjük a forró tejjel, és kis lángon kevergetjük. Ha a mártás elválik az edény falától, elzárjuk alatta a lángot, és teljesen kihűtjük.
  3. A kihűlt besamelhez adjuk a többi vajat, az áttört tojássárgáját, a majonézes tormát, a mustárt, a fűszereket, majd robotgéppel habosra keverjük és beledolgozzuk a metélőhagymát.
  4. A tojáskrémet habzsákba töltjük, minden sonkaszelet hosszabbik szélére nyomunk belőle 2 csíkot (kb. 2 ujjnyi vastagságú lesz), és úgy tekerjük fel, hogy a hajtás alulra kerüljön. A töltött sonkatekercseket lefóliázzuk, és pár órára vagy másnapig hűtőbe tesszük.
  5. Fogyasztás előtt a maradék krémből rózsákat nyomunk a sonkatekercsek mindkét végébe és a közepére, majd tálaljuk.





Majonézes kukoricasaláta





Sok éven át egyik kedvenc köretem volt a majonézes kukorica, aztán valahogy feledésbe merült. Most, amikor azon gondolkodtam, mit is együnk az óesztendőben, eszembe jutott a fent említett köret. Úgy gondoltam, jó lesz a sonkatekercshez. Ezúttal egy kis pritamin paprikát is csempésztem bele, ill. a mártás se sima tejfölös, majonézes lett, hanem inkább tartármártáshoz hasonló.




Hozzávalók 2 személyre:

1 kis doboz konzerv kukorica
½ pritamin paprika (piros húsú)
1 ek olívaolaj
2 ek tejföl
2 ek majonéz
1 tk mustár
1 mk porcukor
őrölt fehér bors
1 tk olívaolaj

elkészítés:

  1. A magházától megfosztott paprika felét apró kockákra vágjuk, a felhevített olívaolajon pár perc alatt megdinszteljük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A mártáshoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát, a dinsztelt paprikát, és fogyasztásig hűtőbe tesszük. Rántott húsok, halak mellé jól illik, de magában is fogyaszthatjuk.