2014. szeptember 1.

Őszibarackos piskótaomlett





Kicsit el vagyok csúszva az édességekkel, már ami az évszakokat illeti – az ősz „előszobájában álldogálva”, nevezetesen az ősz első napján olyan desszertet hoztam, ami leginkább nyári édességnek illene be, hiszen a tejszínes-őszibarackos töltésnek köszönhetően könnyű, habos és üdén gyümölcsös. Nagyon könnyen elkészíthető, csak a piskótát kell megsütni, de az is hamar megvan.
A recept eredetijét egy német nyelvű oldalon láttam pár hónappal ezelőtt, és egy kis módosítással elkészítettem. Barack helyett bármilyen más - leginkább bogyós - gyümölccsel is elkészíthetjük.
Sajnos még mindig béna vagyok a csillagcsővel való bánásmód terén, így a piskótaomlettek tejszínhabos töltése, illetve annak külalakja hagy némi kívánnivalót maga után (tekintve, hogy még mindig nem sikerült rátalálnom a megfelelő munkaeszközre, de utólag már látom, hogyan kellett volna). De sebaj, így is ízlett a süti! :)






Hozzávalók 4 darabhoz:

Tésztához:
2 tojás
4 dkg nyírfaporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 púpozott ek. finomliszt
7,5 g étkezési keményítő
késhegynyi sütőpor

Töltelékhez és a tetejére:
1 nagy őszibarack
3 dl tejszín
2 ek. nyírfaporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 cs. habfixáló
porcukor
1 púpozott ek. pirított, szeletelt mandula

elkészítés:

  1. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és egy kb. 12 cm átmérőjű kis tálka segítségével 4 kört rajzolunk rá.
  2. Az omlett későbbi megformálásához egy alufólia tekercsből vagy sütőpapírból 4 ívet levágunk, és lazán feltekerjük úgy, hogy az így kapott hengerek átmérője 2-3 cm legyen. Nem baj, ha behorpadnak. (Ha van otthon olyan hengerünk, amiről épp lefogyott a fólia, akkor erre a kemény hengerre is ráhajthatjuk a piskótát - 2 db éppen ráfér.)
  3. A tésztához a tojássárgákat a kétféle cukorral fehéredésig keverjük, majd kisebb adagokban, felváltva hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét, és a sütőporral, keményítővel elvegyített lisztet.
  4. A tésztamasszát négyfelé osztva, az előrajzolt körök közepére halmozzuk, evőkanál hátával körkörösen elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A sütőből kivéve, tiszta konyharuha segítségével átfordítjuk a piskótalapokat, óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt, és még forrón ráhajtjuk az előkészített hengerekre. Hajtással lefelé rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.
  6. A héjukon bemetszett barackokat pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd hideg vízben lehűtjük. Lehéjazzuk, megfelezzük, magjukat kivesszük, és a gyümölcshúst cikkekre vágjuk. (Ha nem magvaváló a barack, akkor sincs baj, mert késsel körben szép cikkek vághatóak le róla.)
  7. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a habfixálót és a maradék vaníliás cukrot, kemény habbá verjük, nagy csillagcsövű habzsákba töltjük, és habrózsákat nyomunk a kihűlt omlettekbe.
  8. A tejszínhabon elosztjuk a gyümölcscikkeket, és a piskótaomlettek tetejét megszórjuk mandulával és porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 10-12 perc






Forrás: lecker.de