2014. április 19., szombat

Húsvéti sütemény







A Húsvét már itt toporog az ajtóban, és mi mással is tudnánk jobban ráhangolódni, mint egy - az ünnepet idéző - süteménnyel. Nálam ismét túrós édesség készült. :D Hiába, nem tudok elszakadni tőle. Túró asszonyság meg én nagyon jó kapcsolatot ápolunk, nélküle már semmi nem lenne az igazi. :D Na jó, csak viccelek. Igazából megvagyok én Húsvétkor túró nélkül is, sőt valószínűleg vasárnapra és hétfőre nem is rukkolok elő olyan édes vagy sós süteménnyel, ami tartalmazza ezt a szívemnek annyira kedves hozzávalót. Most azonban jónak láttam elhasználni a fagyasztóban gubbasztó maradék málnámat, ami Anyáék egykori kertjének számunkra utolsó terméséből való. Szomorú, de az a kert nem terem több málnát nekünk. Na de vissza a sütihez!
A málna elég jól működik túróval, hát még, ha marcipánnal is megfejeljük; van is 1-2 olyan tortám, ami az említett 3 hozzávaló összeházasításából jött létre, csak nem pont úgy, mint ez a mostani sütike.
A díszítéshez vehettem volna csokitojásokat is, de amikor egyik nap a kezemben tartottam egy teáskanalat, rádöbbentem, hogy tojás alakja van. Gondoltam, megmártom csokiban, lesz, ami lesz, és ha megszilárdulás után ki bírom belőle feszegetni, akkor tök jó lesz vele dekorálni. Nem bírtam, ezért más módszerhez folyamodtam, de tényleg tök jó volt dekorálni. :D Amúgy nem vagyok egy rózsaszín típus (csak nagyon néha, amikor éppen álmodozom), de Húsvétkor ez talán megbocsátható. Á, viccelek, semmi bajom ezzel a színnel, nyugodtan rózsaszínkedhetünk az év bármely másik napján is, csak ne kelljen ezt a színt magamon hordani. :D ...és akkor talán nem is írnék többet erről a sütiről, mert kezdek nagyon elkanyarodni tőle. ...ja még annyit, hogy nagyon finom volt, és még azt is hozzátenném, hogy...










Hozzávalók 30x11x7,5 cm-es sütőformához: 

Tésztához: 
4 tojás
15 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 tk sütőpor
3 ek víz
csipet só 

Krémhez: 
20 dkg fagyasztott málna
25 dkg túró
8 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
3 lap zselatin 

Díszítéshez: 
30 dkg cukrozott marcipánmassza (ha nem édes a massza, akkor gyúrjuk össze ízlés szerinti mennyiségű porcukorral) 
kb. 1 tk piros ételfesték
1,5 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
6 dkg ét- vagy tejcsoki
1 ek kókuszreszelék
1 mk málnalé

elkészítés:


  1. 6-8 teáskanalat a hűtőgép fagyasztójába teszünk. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és hozzáadunk 15 dkg cukrot.
  3. A tojások sárgáját a vízzel elhabarjuk, 3 részletben a cukros fehérjehabhoz keverjük, majd kisebb adagokban hozzászitáljuk a sütőporos-keményítős lisztet is, és óvatosan elkeverjük.
  4. Egy doboz alakú sütőformát (lehet 24-26 cm-es kapcsos tortaforma is) kivajazunk-kilisztezünk, belesimítjuk a tésztamasszát, előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróbázzuk!), kiborítjuk a sütőformából és rácson hagyjuk kihűlni. Ezután 3 lapra vágjuk.
  5. A málnát kiolvasztjuk (a levéből megmentünk egy keveset) és villával pépesítjük.
  6. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. Közben a túrót a málnapürével és a porcukorral összekeverjük.
  7. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk egy kis tejkiöntőben felforrósított 0,5 dl tejszínben, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk 3 ek málnás túrókrémet.
  8. A zselatinos túrót aztán a többi túrókrémhez keverjük és hűtőbe tesszük, amíg zselésedni nem kezd.
  9. A többi tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túrókrémhez forgatjuk.
  10. Az elmosogatott sütőformát kibéleljük háztartási fóliával úgy, hogy a fólia túlnyúljon a sütőformán, belerakjuk a legkeskenyebb süteménylapot, rákenjük a túrókrém felét, ráhelyezzük a középső sütilapot, amire rákanalazzuk a maradék túrókrémet, befedjük a felső süteménylappal, és hűtőbe tesszük 2 órára.
  11. A díszítéshez a marcipánt összegyúrjuk az ételfestékkel. A kókuszreszeléket elkeverjük a málnalével, és alufólián hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon.
  12. A csokit durvára vágjuk, gőz fölött felolvasztjuk. Egyenként elővesszük a fagyasztóban lévő teáskanalakat, megmártjuk az olvasztott csokiban, hagyjuk, hogy lefolyjon róluk a felesleges csoki, és domború felükkel lefelé alufóliára tesszük, amíg megköt rajtuk a csoki. Ha megszilárdult, a kanál alját egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és egy kis hegyes késsel letoljuk a csokitojásokat a kanalakról, és felhasználásig visszatesszük őket a fagyasztóba. (Ha nincs elég kanalunk, akkor a már felhasznált kanalakat újra visszatesszük a fagyóba, és megismételjük a műveletet.)
  13. A díszítéshez tejszínt lágy habbá verjük, kiveszünk belőle kb. 3 evőkanálnyit, és azt félretesszük, míg a maradékot a habfixálóval kemény habbá verjük.
  14. A süteményt a fólia segítségével kivesszük a formából, tálcára tesszük, ahol kicsit kifolyt a krém, azt késsel elkenjük a süti oldalán, és ahol szükséges, ott bekenjük a tésztát a félretett lágy tejszínhabbal.
  15. A rózsaszín marcipánt háztartási fólián + háztartási fólia alatt a süteménynél nagyobbra nyújtjuk, nyújtás közben késsel kiigazítjuk, ahol kell, ott pótoljuk, ráhelyezzük a süteményre és szépen elegyengetjük rajta a marcipánt.
  16. 2 teáskanál segítségével a kemény habbá vert tejszínből galuskákat formázunk (minden egyes galuska után meleg vízbe mártjuk a kanalat, és folytatjuk a formázást), és a habgaluskákat a sütemény tetejére ültetjük. Megszórjuk őket a rózsaszín kókuszreszelékkel.
  17. A fagyóban lévő csokitojásokat a habgaluskák közé ültetjük. A kész süteményt tálalásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc