2015. november 13.

Fahéjas csiga almás sodóval







Imádom a fahéjat, így aztán az ezzel a fűszerrel készült édességekre mindig vevő vagyok. A fahéjas csiga eddig azonban kimaradt a repertoárból, igaz, egyszer már készítettem egy ahhoz nagyon hasonló perecet marcipánnal gazdagítva, ill. egy bizonyos Franzbrötchen nevű német péksütit. Most azonban, hogy egyre hűvösebb van, elérkezett az idő az igazi fahéjas csiga sütésére. Igazából a hűtőben árválkodó almalé miatt kerítettem rá sort, gombhoz a kabátot alapon, ui. almalé felhasználásával akartam sodót készíteni. Én úgy érzem, telitalálat volt a kettőt kombinálni, mert remekül kiegészítik egymást, kb. mint az aranygaluska a vaníliasodóval. Azt hiszem, én az édes csigákat ezentúl mindig valamilyen öntettel fogom készíteni. :)






Hozzávalók 18 darabhoz:

Tésztához:
60 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj + 5 dkg a lekenéshez
8 dkg cukor
3,5 dkg friss élesztő
1 tk. só
2 tojássárgája
kb. 2 dl tej

Töltelékhez:
2 ek. őrölt fahéj
15 dkg cukor (vagy barna nádcukor)

Sodóhoz:
10 tojássárgája
12 dkg porcukor
4 dl almalé
1 citrom reszelt héja
3 ek. frissen facsart citromlé
1 fahéjrúd
1 tk. frissen reszelt gyömbér
egy csipet só

elkészítés:
  1. Az élesztőt kevés langyos tejben simára keverjük 1 dkg cukorral és ugyanennyi liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, többi cukorral vegyített liszthez adjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vaj nagy részét, a többi tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságú téglalapra nyújtjuk (a hosszabbik oldala nálam 50 cm lett), lekenjük a megmaradt olvasztott vaj felével, rászórjuk a fahéjas cukrot, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
  4. A tésztarudat kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük olvasztott vajjal. Kelni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik, majd megsütjük, és a kész csigákat rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
  5. A sodóhoz az almalevet a citromlével és -héjjal, a gyömbérrel, a fahéjjal, a sóval lábasba téve felforraljuk, majd leszűrjük.
  6. A tojássárgákat habosra kavarjuk a cukorral, lassan csorgatva hozzáöntjük a fűszeres almalé negyedét, és habverővel felhabosítjuk.
  7. A keveréket a többi fűszeres almaléhez öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, és habos állagú nem lesz.Kicsit hűlni hagyjuk.
  8. A még meleg sodóval meglocsoljuk a csigákat, vagy langyosra hűtve, mellé is kínálhatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:
  • A csigát kakaós töltelékkel is elkészíthetjük.
  • A sodóhoz almalé helyett fehérbort vagy pezsgőt is használhatunk, ezzel még különlegesebbé téve az öntetet. (Én kétfélét készítettem, a fele adag tojásból almásat, a másik feléből borosat. Nekem ez az utóbbi jobban ízlett.)
  • Mivel a sodóhoz elég sok tojás kell, fele adag öntetet is készíthetünk, úgy is jut 1-1 teáskanállal minden csigára.
  • Ha sodó nélkül készítjük, a kész péksütit érdemes megszórni porcukorral, vagy a nyers tésztába is tehetünk egy kicsivel több cukrot.
    A még másnap is puha csigákat serpenyőben, fedő alatt, kis lángon fel lehet melegíteni.

Megjegyzés:
Ez a csiga magában nem túlzottan édes, a sodóval alkot kerek egészet, mert az adja meg az édességét.
 















A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.