2017. április 7., péntek

Szamócalekváros nyuszikeksz







Pár évvel ezelőtt az egyik napraforgóolaj márka flakonjához volt csatolva egy nyuszis sütipecsét, ami a megvétel óta parlagon hevert az édességes kellékeim között. Nemrég a kérdéses dobozban kutakodtam, amikor kezembe akadt, és úgy megörültem neki, hogy semmiképp sem akartam újfent használatlanul hagyni. Ki is találtam hozzá a receptet, és amikor ezzel a cuki kis nyuszipofival nagy boldogan épp kiszaggattam volna a tésztát, szembesültem vele, hogy „de hát ez sütipecsét!”. :D A nyuszifejet ui. képtelen voltam kiütögetni a formából. Látszik, hogy még sosem volt a kezemben kekszpecsét. :D Sebaj, gyorsan újra gyúrtam a tésztát, és megoldottam másként. Amikor elkészült, jót nevettem, mert ezek a nyuszipofik imádni valóak, arról nem is beszélve, hogy maga a keksz kifejezetten finom lett. Annyira, hogy még a Kutyafül is dicsérte, pedig ő sincs oda a kekszekért. Még így nyírfacukorral készítve is jót evett belőle, és inkább vállalta az ezzel járó kellemetlenségeket, az ő gyomra ui. sajnos érzékeny rá.
A felhasznált szamócalekvárban pedig igen pozitívan csalódtam, mert nagyon-nagyon finom. :)







Hozzávalók 6 darab töltött kekszhez:

10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg őrölt mandula
3 dkg étkezési kukoricakeményítő
5 dkg nyírfaporcukor
1 cs. Bourbon vaníliás nyírfacukor darálva
7,5 dkg vaj
½ tojás
késhegynyi sütőpor
egy kis csipet só
6 tk. szamócalekvár

elkészítés:

  1. A sóval, sütőporral, mandulával, keményítővel vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a kétféle porcukrot, az előzőleg felvert tojás felét, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A pihentetett tésztát sütőpapírra téve, egy ív folpackot ráhelyezve 24x24 cm-es, 3 mm vékony négyzetté kinyújtjuk (ha szükséges, a tésztalap széleit kiegyenesítjük), majd függőlegesen 3, vízszintesen pedig 4 sávra vágjuk.
  3. Az így kapott 12 db 6x8 cm-es téglalapot sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, majd tetszés szerinti formájú, nyuszis sütipecséttel mintát nyomunk rájuk, miközben mindig lisztbe mártjuk a pecsétet. (Ha a tészta közben lággyá válik, hűtőbe tesszük dermedni.)
  4. Előmelegített sütőben megsütjük, és miután kihűltek, a kekszek felét megkenjük szamócalekvárral, majd összeragasztjuk a töltetlen felükkel. Dermedni hagyjuk, majd kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 12 perc

Megjegyzés:
Az én nyuszis sütipecsétem mintája 7x4,5 cm-es, de akinek kisebb vagy nagyobb, az annak megfelelően méretezze a kekszet.
A keksz ugyanezekkel az arányokkal normál cukorral is elkészíthető.


Tipp:
Az alsó kekszlapokat betöltés előtt csokoládéba is márthatjuk.













A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.