Az általam egyszerűen csak hagymaragunak nevezett gezemice óriási kedvenc nálunk, én legalábbis teljesen odavagyok érte. Amikor saját készítésű pizzára vágyom, rendszerint egy ehhez a töltelékhez nagyon hasonló hagymás feltéttel készítem. Nemrégiben sült húsra téve szerepeltettem, és annyira ízlett, hogy mindenképp be akartam mutatni itt a blogon. Aztán eljött a grillszezon, és kitaláltam, hogy legyen belőle töltött hús, mert akkor az imádott hagymaragu a szintén hőn szeretett, szabad tűz fölött grillezett husival együtt landolhatna a tányéromon. Így is lett, sőt egy kicsit még bolondítottam is rajta, mert paprika, bacon és füstölt sajt is került a hagyma mellé. Így triplán füstös lett a husi, és ez lett nálunk az idei év első, samottlapon készített grillétele a múlt hétvégén, amit a telkünkön fogyasztottunk el madárcsicsergés közepette. :) Azt hiszem, örök kedvenc lesz, annyira jól sikerült. :) Mivel jó sokat sütöttem, mindkettőnk nagy örömére 3 napig ehettük, otthon is megteremtve ezzel a kerti partik hangulatát. :D
Hozzávalók 8 személyre:
Töltött húshoz:
1,2 kg csirkemellfilé (2 egész)
20 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
2 fej vöröshagyma (tisztítva mérve 20 dkg)
1 bocskor- vagy kaliforniai paprika (kb. 10 dkg)
10 dkg reszelt Parenyica sajt
8 dkg tejföl (20%-os)
1 tojás
½ mk. őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors
só
Páchoz:
2 ek. cajun fűszerkeverék
1,5 ek. Provence-i fűszerkeverék
citrombors
8 nagy gerezd zúzott fokhagyma
napraforgóolaj
elkészítés:
- A szalonnát zsiradékmentes serpenyőben üvegesre sütjük (ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés zsírt), rátesszük a vékonyra szelt vöröshagymát, és a kis kockákra aprított paprikát. Megsózzuk, puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
- A tejfölt elkeverjük a tojással, a fűszerköménnyel, kevés őrölt borssal és sóval ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a sajtot.
- A belső filéktől megfosztott fél mellfiléket lapjában 2-2 szeletre vágjuk, és két ív folpack között kiklopfoljuk. (8 nagy szeletnek kell lennie.) A belső filéket is kiklopfoljuk, és szükség esetén kipótoljuk velük a nagy hússzeleteket, vagy befoltozzuk velük az esetleges szakadásokat.
- A sajtos hagymaragut nyolcfelé osztjuk, egy-egy adagot a hússzeletek egyik felére halmozunk, majd ráhajtjuk a hús másik felét. A széleket néhány helyen fogvájóval összetűzzük.
- A pác hozzávalóit tálba téve elkeverjük, beletesszük a töltött húsokat (fontos, hogy a fűszeres olaj ellepje a szeleteket), folpackkal letakarjuk, és minimum fél napra hűtőbe tesszük.
- A rost- vagy samottlapot felforrósítjuk, rátesszük a húsokat, és a fűszeres olajjal néha-néha meglocsolva, mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tetszés szerinti körettel azonnal tálaljuk.
Tipp:
Az ételt grillserpenyőben vagy sütőben is megsüthetjük, miközben a fűszeres olajjal gyakran locsolgatjuk.
Köretnek bármilyen, majonézes alapú salátát ajánlok: pl. újhagymás krumplisalátát (lásd a fotókon), sárgarépás jégsalátát, tojás- vagy kukoricasalátát, amiket akár gyümölcsökkel bolondítva (almával, kivivel) is készíthetünk. Aki szereti, valamilyen friss salátát is ehet mellé.
Köretnek bármilyen, majonézes alapú salátát ajánlok: pl. újhagymás krumplisalátát (lásd a fotókon), sárgarépás jégsalátát, tojás- vagy kukoricasalátát, amiket akár gyümölcsökkel bolondítva (almával, kivivel) is készíthetünk. Aki szereti, valamilyen friss salátát is ehet mellé.