2016. november 3., csütörtök

Hagymás-sajtos kenyér















Ritkán sütöm meg egymás után kétszer is ugyanazt a kenyeret…. ö ö, na ez elég bután hangzik így, mert nyilván nem ugyanazt a kenyeret teszem be újra a sütőbe, hogy kétszer süljön. :D
Persze, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy annyira ízlett + olyan sok joghurt- és tejfölsavó maradt a legutóbbi joghurt- illetve tejfölcsepegtetésnek hála, hogy egymás után két nap is ilyen kenyér volt az ebédünk, frissen kisülve, még langyosan. Sőt, igazából kis időkülönbséggel összesen 3-szor került az asztalra, ui. a legelső alkalom volt a teszt. :D Akkor azonban egy másik sütőtálban sütöttem, és a tetejét kereszt alakban bevágtam, de olyan rondán szétnyílt, hogy azt a kenyeret mégse mutogathattam volna itt. Hopp, itt most ki is derült, hogy ez volt az újrasütés 3. oka. :D
A kenyér csúnyaságán nem keseregtem, mert így legalább örömmel fogtam neki ismét a dagasztásnak. Hogy akkor miért nem a 2. kenyér képei láthatóak? Mert egyrészt olyan későn sikerült megsütni, hogy már nem volt idő lefotózni, másrészt csöppet csálé is lett. Na jó, az igazi ok mégis inkább a csáléság. :D
Szerintem ez a 3. sem 100%-os külsőre, ha egészben nézzük, de már annyira le akartam fotózni, hogy úgy éreztem, az a kis szépséghiba nem számít. Lényeg, hogy annyira eteti magát, hogy a receptjét nem titkolhatom tovább az újabb és újabb finomságokra sóvárgó, kenyeret sütni szerető, lelkes háziasszonyok elől. :D















Hozzávalók 1 kenyérhez:

35 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg durumliszt
15 dkg maasdamer vagy Pannónia sajt reszelve
2 fej vöröshagyma vagy 6 dkg konyhakész pirított hagyma
1 púpozott tk. zöldfűszeres só
2 ek. olívaolaj
3,5 dkg friss élesztő
10 dkg natúr joghurt
kb. 2 dl joghurt- vagy tejfölsavó
1,5 dkg cukor
kókuszolaj a sütéshez
1 tk. mangalicazsír a sütőformához

elkészítés:

  1. A nagyobb kockákra aprított, lisztbe forgatott vöröshagymát forró, mély olajban ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedve alaposan lecsepegtetjük. Félretesszük hűlni. (Ha konyhakész pirított hagymát használunk, akkor ez a művelet elmarad.)
  2. A négyféle lisztet elvegyítjük, a közepében fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Simára keverjük a meglangyosított joghurtsavóval, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a fűszersót, a pirított hagymát, a szoba-hőmérsékletű joghurtot, a sajtot, az olajat, és lágy tésztává dagasztjuk. Lisztezett felületre tesszük, beborítjuk a kelesztőtállal, és 1 órát kelni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra kihúzzuk és felcsavarjuk. Beletesszük a kizsírozott sütőtálba, és a tetejét megszórjuk fehér tönkölybúzaliszttel. Letakarjuk és megkelesztjük.
  5. A kenyeret előmelegített sütőben készre sütjük. Pár percre a sütőtálban hagyva rácsra tesszük, majd kivesszük a formából, és kihűtjük.

sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő kb. 40 perc











































 
A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.