2019. december 30.

Gesztenyés pohárkrém aszalt szilvával







Tádám, ez a 2019-es esztendő utolsó receptje! Mert az óév nem múlhat el desszert nélkül! ;)
Az ünnepi édességek készítése során kimaradt egy kis gesztenyemassza, de olyan kevés, hogy max. minitorta vagy keksz lehetett volna belőle. Mivel a karácsony elmúltával pláne semmi kedvem nem volt sok időt tölteni a konyhában, így az imént felsoroltak helyett ez az egyszerű, ám ízletes pohárkrém lett belőle. Kimondottan jólesett ez a desszert, nem beszélve arról, hogy ilyen módon az idén kétszer ehettem gesztenyés édességet, utóbbi ui. nálam a karácsony és/vagy a szilveszter elmaradhatatlan kelléke. :)






Hozzávalók 2-4 személyre:

Gesztenyekrémhez:
10 dkg cukrozott gesztenyemassza (magas gesztenyetartalmú, pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
3 dkg porcukor
1 ek. vaníliapaszta
2 ek. barna rum (pl. Portorico, 60%-os)
5 dkg babapiskóta
5 dkg aszalt szilva (lehetőleg puha szemek legyenek)

Csokoládéöntethez:

8 dkg étcsokoládé
1 dkg holland kakaópor
1 ek. porcukor
1 dkg vaj
2 ek. barna rum
5 ek. víz

Tálaláshoz:
holland kakaópor
cukorgyöngyök

elkészítés:

  1. A mascarponét kikeverjük 2 dkg porcukorral, a vaníliapasztával, a rummal, és az áttört gesztenyemasszához dolgozzuk.
  2. A tejszínt a többi porcukorral kemény habbá verjük, és a gesztenyekrémhez forgatunk.
  3. A csokoládéöntethez a hozzávalókat tálba tesszük, és vízgőz fölött folyékonyra melegítjük.
  4. A kekszet és az aszalt szilvát feldaraboljuk. Előkészítünk 2 nagyobb vagy 4 kisebb üvegpoharat.
  5. Egy adag babapiskótát lerakunk a poharakba, rácsorgatunk egy keveset a csokiöntetből, rászórunk egy adag aszalt szilvát, és elosztunk rajta egy réteg gesztenyekrémet. A rétegezést ugyanígy folytatjuk, majd csigavonalban befedjük a megmaradt krémmel.
  6. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon, majd tálalás előtt a desszertek tetejét meghintjük kakaóporral, és cukorgyöngyökkel díszítjük.