2012. november 5., hétfő

Fehérborban párolt mézes-mustáros pulykaragu





Szeretjük a mézes-mustáros husit, de én eddig saját fejem szerint készítettem. Kíváncsi voltam a fehérborral készült változatra is, ezért választottam ezt a receptet. Nem is gondoltam volna, hogy a "jesszus, de finom!" kategóriába tartozik. A bor savanykás aromája kellemesen pikánssá teszi ezt az ételt, és jól harmonizál a méznek köszönhető enyhe édeskés ízzel. Kifejezetten ajánlom kipróbálásra, akár csirkemellből vagy pulyka-/csirkecombból is.
Én hagymás, kukoricás borsóköretet adtam mellé, de rizzsel is fogyaszthatjuk.




 

Hozzávalók 3 személyre:

50 dkg pulykamellfilé
őrölt fekete bors
5 dkg vaj
1 ek méz
1 púpozott ek mustár
2 dl száraz fehérbor
1 púpozott ek liszt
2,5 dl tejszín
fél csokor petrezselyemzöld
1 ek citromlé

elkészítés:

  1. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és jól összeforgatjuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, rátesszük a húst és fehéredésig sütjük.
  3. Hozzákeverjük a mézet és a mustárt, felöntjük a borral és addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi és kicsit pirulni kezd. Közben a petrezselymet felaprítjuk.
  4. Rászórjuk a lisztet, belekeverjük a tejszínt és a citromlevet (ha szükséges, még egy kevés vízzel is hígíthatjuk), és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  5. Összeforraljuk, majd tálaljuk.