2019. december 8.

Török mogyorós-vaníliakrémes torta









Egy Nutellás receptjátékra ezzel a tortával neveztem be, amikor még gyerekcipőben járt a sütési tudományom. Akkor különdíjat kaptam érte. Sőt, amikor valaki más is elkészítette, és megkóstoltatta azt egy neves étterem cukrászával, a tortám ott is nagy dicséretet kapott. Meglepett a dolog, de nagyon örültem neki. :)
A torta alapjául szolgáló tészta az akkori gyávaságom és/vagy lustaságom eredményeként – mivel még nem mertem másfajta tésztával kísérletezni, nehogy elrontsak valamit – megegyezett a Sport muffinoméval, csak épp nem volt benne Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami igazán hízelgő volt számomra.
Saját megítélésem szerint viszont elég snasszra sikeredett az a krém, ami az első változatban szerepelt, ui. akkoriban sima pudingnak csináltam. Úgyhogy az újbóli elkészítés okán mindenképp vajas krémmel képzeltem el, sőt ezúttal a tésztába sem durvára vágott diót, hanem őrölt mogyorót kevertem, hiszen maga a krém is mogyorós. Kihagytam belőle a mazsolát is, és nem tortaformában sütöttem meg. Így sokkal gyorsabban elkészül és nem lesz törékeny a tészta, viszont megmarad a szaftossága. :) Végül a díszítéshez sem mandulát, hanem mogyorót és csokoládét használtam.
Úgy érzem, így lett kerek ez a torta, ami a sok változtatás miatt már igencsak eltér attól a bizonyos korábbitól (amit töröltem is a blogról), és ha lehet, még szeretni valóbb. :) Persze így is igazi kalóriabomba. :D Szülinapra, karácsonyra, vagy bármilyen ünnepkor villoghatunk vele. :)








Hozzávalók 16 cm-es tortához:

Tésztához:
2 tojás
12 dkg cukor
3,5 dl író vagy natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
20 dkg finomliszt
5 dkg őrölt mogyoró
2 dkg holland kakaópor
2 tk. (8 g) sütőpor

Krémhez:
2 tojás
4 dkg finomliszt
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tk. vaníliapaszta vagy -esszencia
8 dkg mogyorókrém (pl. Nutoka vagy Nutella)

Díszítéshez:
4 dkg durvára aprított mogyoró
4 dkg kristálycukor
1 dkg vaj
5 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A mogyoró krokanthoz a cukrot serpenyőben (keverés nélkül) felolvasztjuk, hozzáadjuk a puha vajat, a mogyorót, és világosra karamellizáljuk. A keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, és miután teljesen kihűlt, a nagy részét finomra, a többit durvábbra aprítjuk.
  2. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, vékonyan elkenjük egy ív sütőpapíron, és megszórjuk a durvára aprított mogyoró krokant-nal. Mélyhűtőbe tesszük, majd tetszés szerinti méretű darabokra tördeljük.
  3. A tésztához a tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáöntünk az olajat, az írót, és hozzádolgozzuk az őrölt mogyoróval, kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  4. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A kész tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 3 db 16 cm átmérőjű körlapot vágunk ki belőle.
  6. A krémhez a tojásokat lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük, és csomómentesre keverjük a keményítős liszttel, valamint 5 dkg porcukorral. Felengedjük a hideg tejszínes tejjel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Hideg vízfürdőbe téve, teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  7. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk és a pudinghoz dolgozzuk. A krém 2/3-át kikeverjük a mogyorókrémmel, a többit pedig a vaníliapasztával. Mindkét krémet hűtőbe tesszük.
  8. Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt, 16 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába fektetjük, elosztjuk rajta a mogyorós krém felét, és ráhelyezzük a másik tésztalapot. Rásimítjuk a vaníliakrémet, és befedjük a 3. tésztalappal. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit meghúzzon.
  9. A tortáról lekapcsoljuk a sütőforma karimáját, és tortatálra helyezzük. A megmaradt mogyorós krémmel körbekenjük a tortát, és az oldalát beszórjuk a finomra aprított mogyoró krokant-nal.
  10. A torta tetejét körben kidíszítjük a maradék mogyorós krémmel, és közéjük ültetjük a krokant-os csokilapokat. Tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Megjegyzés:
Én Nutokát használtam Nutella helyett, mert mi sokkal jobban szeretjük. Mogyorósabb ízű és olcsóbb is. Persze a házi mogyorókrémnél semmi sem jobb. :)
Előfordulhat, hogy kimarad egy kevés mogyorós krém, de azt felhasználhatjuk a torta feldíszítéséhez, vagy poharas desszerthez a lehulló tésztaszélekkel rétegezhetjük.