2015. január 26., hétfő

Batáta chips fahéjjal és petrezselyemmel






Még mindig volt 2 darab édesburgonyám, és az egyik felhasználási ötletem a chips volt, amit „rendes” krumpliból már régóta ki szerettem volna próbálni, de hogy, hogy nem, eddig még nem került rá sor. Akkor hát legyen a chips kapcsán az első próbálkozás batátából! És ha már batáta, akkor úgy gondoltam, érdekesebb lenne a són kívül még fahéjjal és életem első saját szárítású petrezselymével meghinteni. Jól tettem, enyhén édeskés, finom nassolni való kerekedett belőle. :)













Hozzávalók 1 zacskónyi adaghoz:

50 dkg édesburgonya
1 ek szárított petrezselyem
1 tk só
1 mk őrölt fahéj
kb. 1 dl olívaolaj vagy 1 l kókuszolaj

elkészítés:

  1. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük (meghámozhatjuk, de ez nem fontos), és V-gyaluval vagy éles késsel vékonyra szeljük.
  2. Kétféleképpen is megsüthetjük:
  • Két tepsit kibélelünk olívaolajjal megkent sütőpapírral, elosztjuk rajtuk a burgonyaszeleteket, a felül lévő felüket befújjuk olajspray-vel, vagy ecset segítségével megkenjük az olajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel kb. 25 perc alatt ropogósra sütjük. A szeleteket félidőben megfordítjuk.
    Még melegen tálba szedjük, megszórjuk fahéjjal és petrezselyemmel elkevert sóval, finoman összerázzuk, és tálaljuk.

    Tipp: A burgonyaszeleteket úgy is előkészíthetjük a sütésre, hogy az olívaolajat egy kis tálkába öntjük, megmártóztatjuk benne a szeleteket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
  • A burgonyaszeleteket forró (kb. 180°C-os) olajban kisütjük (sülés közben egyszer fordítunk rajtunk), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, leitatjuk róla az olajat, majd az előbbi módon fűszerezzük.