2014. február 2., vasárnap

Mazsolás túrófánk joghurtos szósszal





Még mindig nem sütöttem meg kedvencemet, a kelt tésztából lévő fánkot, hanem az égetett tésztás után most egy sütőpor hozzáadásával készült variációt kívántam meg. És milyen jól tettem! Mert ez a túrófánk most dobogós helyre került. Szerintem lekörözi a mandula-labdacsokat, amivel persze nem is nagyon lehet összehasonlítani, mert az másféle tésztából készült. Nem baj, nekem akkor is ez a kedvenc. A fő ok nyilván az, hogy túró van benne, és én azt nagyon-nagyon szeretem, a másik ok pedig a szósz – rettentően illenek egymáshoz. :) Alig bírtam ráparancsolni magamra, hogy ne egyem meg ebéd előtt a fánkok jó részét, pedig melegen vagy langyosan a legjobb. Végül nagy nehezen sikerült lebeszélnem magamat róla, és délutánra hagytam az élvezkedést. Ez a túrófánk kihűlve is Isteni!




Hozzávalók 25 darabhoz:

Tésztához:
2 tojás
2 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
egy csipet só
0,25 dl napraforgóolaj
1 ek. mazsola
1 ek. rum
15 dkg túró
15 dkg finomliszt
½ cs. sütőpor
1,5 l napraforgóolaj a sütéshez

Forgatáshoz:
1 mk őrölt fahéj
6 dkg kristálycukor

Szószhoz:
1 jó ek tejföl
7,5 dkg natúr joghurt
2 dkg porcukor

elkészítés:
  1. A szószhoz és a forgatáshoz a hozzávalókat egy-egy kis tálkában alaposan elkeverjük és félretesszük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, és ha megduzzadtak, alaposa lecsepegtetjük.
  2. A tojásokat a kétféle cukorral és a sóval kihabosítjuk, hozzáöntjük az olajat, a rumot, krémesre dolgozzuk benne a túrót, majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát és a sütőporos lisztet.
  3. A napraforgóolajat lábasba tesszük, felhevítjük, 2 teáskanál segítségével diónyi golyókat formázunk a tésztából, és óvatosan beleengedjük a zsiradékba. A lángot közben mérsékeljük.
  4. A fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk), majd papírtörlőre szedjük, még forrón megforgatjuk a fahéjas cukorban, és azon melegében, a szósszal együtt tálaljuk.