2014. február 2., vasárnap

Mazsolás túrófánk joghurtos szósszal







Még mindig nem sütöttem meg kedvencemet, a kelt tésztából lévő fánkot, hanem az égetett tésztás után most egy sütőpor hozzáadásával készült variációt kívántam meg. És milyen jól tettem! Mert ez a túrófánk most dobogós helyre került. Szerintem lekörözi a mandula-labdacsokat, amivel persze nem is nagyon lehet összehasonlítani, mert az másféle tésztából készült. Nem baj, nekem akkor is ez a kedvenc. A fő ok nyilván az, hogy túró van benne, és én azt nagyon-nagyon szeretem, a másik ok pedig a szósz – rettentően illenek egymáshoz. :) Alig bírtam ráparancsolni magamra, hogy ne egyem meg ebéd előtt a fánkok jó részét, pedig melegen vagy langyosan a legjobb. Végül nagy nehezen sikerült lebeszélnem magamat róla, és délutánra hagytam az élvezkedést. Ez a túrófánk kihűlve is Isteni!






Hozzávalók 25 darabhoz: 

Tésztához: 
2 tojás
2 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
csipet só
0,25 dl napraforgóolaj
1 ek mazsola
1 ek rum
15 dkg túró
15 dkg finomliszt
½ cs. sütőpor
1,5 l napraforgóolaj a sütéshez 

Hempergetéshez: 
1 mk őrölt fahéj
6 dkg kristálycukor 

Szószhoz: 
1 jó ek tejföl
7,5 dkg natúr joghurt
2 dkg porcukor

elkészítés:


  1. A szószhoz a hozzávalókat egy kis tálkában alaposan elkeverjük és félretesszük. A hempergetéshez a fahéjat és a cukrot összekeverjük egy tálkában és félretesszük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, majd ha már megduzzadtak, lecsepegtetjük.
  2. A tojásokat a kétféle cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat és a rumot, és alaposan összekeverjük.
  3. A túrót is beletesszük, krémesre keverjük (robotgép habverőjével a legjobb), majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát is.
  4. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és összeforgatjuk a túrós krémmel.
  5. A napraforgó olajat lábosba tesszük, felhevítjük, 2 teáskanál segítségével diónyi golyókat formázunk a tésztából és óvatosan beleengedjük a zsiradékba. A lángot közben mérsékeljük.
  6. A fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk), majd papírtörlőre szedjük, még forrón meghempergetjük a fahéjas cukorban és melegen, a szósszal együtt tálaljuk.