2017. július 26.

Egyszerű, sárgabarackos sütemény







Hétköznap nemigen csinálok édességet, most sem terveztem, azt meg pláne nem, hogy a délután közepén még le is fotózzam, de ennek az egyszerű sütinek az eredetije a hívogató fotó alapján annyira megtetszett a Kifőztük oldalán, hogy most mégis nekifogtam. Mivel pillanatok alatt elkészíthető, ez is arra csábított, hogy megsüssem. Bár volt itthon őszibarackom, de az utolsó adag kajszibarack is már napok óta várta, hogy végre felhasználjam, ezért az került bele, és nem az előbbi gyümölcs. Bár úgy is nagyon finom lehet. :)
Nagy tojásaim nem lévén 4 közepes méretű is megtette volna, de érzésem szerint a tésztamassza még úgy sem lett volna önthető állagú. Ez valószínűleg a hozzávalóktól, mint pl. a túrótól is függ, hogy az mennyire morzsalékos. Az én túróm eléggé az volt, és talán a liszt is több folyadékot kívánt, ezért ezt orvosolandó, tettem hozzá egy kis joghurtot, mondván, hogy az úgy sem ronthatja el, ill. ízesítőnek még egy kis citromlevet is löttyintettem hozzá. Amikor a torta kihűlt, megállapítottam, hogy a joghurt valóban nem tett benne kárt. :D Érdemes volt megsütni. :)
Akár egy gombóc joghurtfagyival turbózva is el tudom képzelni. :) 
Szepy, köszi a receptet! :)




 

Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához:


3 tojás
16 dkg kristálycukor + egy kevés a szóráshoz
25 dkg túró
30 dkg extra finom süteményliszt
10 dkg vaj
10 dkg natúr joghurt
2 ek. frissen facsart citromlé
1 cs. (12 g) sütőpor
35 dkg sárgabarack (lehetőleg kis méretű gyümölcsszemek)
vaj + liszt a sütéshez
1 ek. porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva

elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral robotgéppel addig habosítjuk, hogy a tojáskrém térfogata megnőjön. (Ez kb. 5 percet vesz igénybe.)
  2. Széles fejű fakanállal hozzáforgatjuk a langyosra hűlt, olvasztott vajjal eldolgozott túrót.
  3. Felváltva belekeverjük a sütőporral vegyített lisztet, a joghurtot, a citromlevet, és a tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel hintett tortaformába simítjuk.
  4. A tetejét körben kirakjuk a kimagozott, felezett barackszemekkel, megszórjuk egy kevés kristálycukorral, és előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!.
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd lekapcsoljuk róla a forma peremét, a süteményt 12 vagy 16 szeletre vágjuk, és vaníliás porcukor + porcukor keverékével meghintve, süteményes tálcára vagy tortatálra rendezzük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc