2014. július 21., hétfő

Meggyes rácsos sütemény





Érdekes, de régebben nem voltam odáig a gyümölcsös rácsos sütikért, de egy idő óta a kedvenceimmé léptek elő. Különösen ez a meggyes vett le a lábamról, ami a Kutyánszki anyukájának az egyik specialitása. Legalábbis szerintem ez specialitás számba megy, mert annyira jól tudja készíteni, hogy kb. lehidalok tőle. Még javában tartott a lakásfelújítás, amikor küldött nekünk belőle egy tálcával, és úgy kellett ráparancsolnom magamra, hogy ne egyem meg az egészet.
Akkor elhatároztam, hogy ezt nekem is meg kell sütnöm. Aztán húzódott-halasztódott a dolog, de most, hogy a meggy már magától lehullik a telkünkön a fáról (mert hogy idén volt más dolgunk is, mintsem meggyet szedni), muszáj volt leszüretelnünk pár kilót (fa megráz, tál alátart, meggy belehullik), hogy végre elkészülhessen a sütike Macskanyelv-módra.
A tészta remek lett! Jupppííí! Naná, hiszen a recept eleve tökéletes. A töltelék is nagyon finom volt, mégsem pont olyan, mint „anyósomé”. Az ő meggye ui. másfajta, valahogy zselésebbre sül a tésztában, míg a miénk édeskésebb ízű, a húsa fehérebb és a leve valahogy nem az a vérvörös árnyalatú, hanem inkább bordóba hajló. Nem is zselésedett annyira, a meggyszemek szép épek maradtak. Mindkettőnk sütije nagyon finom, én mégis az övére szavazok, nekem jobban ízlik és színre is tetszetősebb. :) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezt a receptet nagy becsben fogom tartani, mert világbajnok. :D
Puszi a receptért az illetékesnek! ♥






Hozzávalók 34x42 cm-es tepsihez (kisebb tepsiben is megsüthetjük):

Tésztához:
80 dkg liszt
½ cs. sütőpor
20 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor (vagy 22 dkg cukor + 2 ek. vanília esszencia)
30 dkg vaj
4 tojás
3-4 ek. tejföl

Töltelékhez:
2 kg magozott meggy
20 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
15 dkg darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa


Tálaláshoz:
porcukor

elkészítés:

  1. A kimagozott, levétől kissé kinyomkodott meggyet összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a darált keksz felével.
  2. A sütőporral vegyített liszthez adjuk a kétféle cukrot, és elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal.
  3. A tojást felverjük, elkeverjük a tejföllel (és a vanília esszenciával), majd ráöntjük a morzsalékos tésztára, és sima tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.
  4. A tésztának kicsivel több, mint a felét levágjuk, tepsi méretűre kinyújtjuk, belehelyezzük a kivajazott tepsibe, megszórjuk a többi kekszmorzsával, majd elosztjuk rajta a meggyet.
  5. A többi tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és átlósan berácsozzuk vele a süteményt.
  6. Előmelegített sütőben világosra sütjük, a sütőből kivéve, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük, meghintjük porcukorral, és tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40-50 perc