2014. július 21., hétfő

Meggyes rácsos sütemény






Érdekes, de régebben nem voltam odáig a gyümölcsös rácsos sütikért, de egy idő óta a kedvenceimmé léptek elő. Különösen ez a meggyes vett le a lábamról, ami a Kutyánszki anyukájának az egyik specialitása. Legalábbis szerintem ez specialitás számba megy, mert annyira jól tudja készíteni, hogy kb. lehidalok tőle. Még javában tartott a lakásfelújítás, amikor küldött nekünk belőle egy tálcával, és úgy kellett ráparancsolnom magamra, hogy ne egyem meg az egészet.
Akkor elhatároztam, hogy ezt nekem is meg kell sütnöm. Aztán húzódott-halasztódott a dolog, de most, hogy a meggy már magától lehullik a telkünkön a fáról (mert hogy idén volt más dolgunk is, mintsem meggyet szedni), muszáj volt leszüretelnünk pár kilót (fa megráz, tál alátart, meggy belehullik), hogy végre elkészülhessen a sütike Macskanyelv-módra.
A tészta remek lett! Jupppííí! Naná, hiszen a recept eleve tökéletes. A töltelék is nagyon finom volt, mégsem pont olyan, mint „anyósomé”. Az ő meggye ui. másfajta, valahogy zselésebbre sül a tésztában, míg a miénk édeskésebb ízű, a húsa fehérebb és a leve valahogy nem az a vérvörös árnyalatú, hanem inkább bordóba hajló. Nem is zselésedett annyira, a meggyszemek szép épek maradtak. Mindkettőnk sütije nagyon finom, én mégis az övére szavazok, nekem jobban ízlik és színre is tetszetősebb. :) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezt a receptet nagy becsben fogom tartani, mert világbajnok. :D

Puszi a receptért az Illetékesnek! ♥









Hozzávalók 34x42 cm-es tepsihez (kisebb tepsiben is lehet):

Tésztához:
80 dkg liszt
½ cs. sütőpor
20 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor (vagy 22 dkg cukor + 2 ek vanília esszencia)
30 dkg vaj
4 tojás
3-4 ek tejföl

Töltelékhez:
2 kg magozott meggy
20 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj


Egyéb hozzávaló:

15 dkg darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa (nálam előbbi)
 

elkészítés:
  1. A meggyet kimagozzuk, levét kicsit kinyomkodjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a darált keksz felével.
  2. A lisztet, a sütőporral elvegyítjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a kis kockákra vágott vajat, és elmorzsoljuk.
  3. A tojást egy tálban felverjük, elkeverjük a tejföllel (és a vanília esszenciával), majd ráöntjük a morzsalékos tésztára, és sima tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, hűtőbe tesszük, hogy dermedjen. A tepsit közben kivajazzuk.
  4. A tésztából levágjuk kicsivel több, mint a felét, tepsi méretűre kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, megszórjuk a kekszmorzsa másik felével, majd pedig a meggyet elosztjuk a tésztán.
  5. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és átlósan berácsozzuk vele a süteményt.
  6. Előmelegített sütőben világosra sütjük, a tepsiben hagyva a tésztát hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük.

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-fölül sütés
sütési idő: kb. 40 perc (ez sütőtől függ, én pl. 50 percig sütöttem)