2015. május 8.

Ivójoghurt karamellizált fahéjas almával





A minap epres joghurtot készítettem, de ezúttal pár szem epret nem feldarabolva, hanem pépesítve akartam a joghurthoz keverni. Hogy ne kelljen külön tálkát összepiszkítani, a felkockázott eper egy részét a joghurttal együtt összeturmixoltam, és meglepődve tapasztaltam, hogy meglehetősen folyós lett. A botmixer és bizonyára a turmixgép is ilyen csodákra képes. :D Bár nem ilyen állagú joghurtot szerettem volna, hanem a jól megszokott krémeset, az eredménnyel mégis elégedett voltam. Elhatároztam, hogy egy másik alkalommal direkt ivójoghurtot fogok készíteni, csak másfajta gyümölccsel.
Ugyan magában fogyasztva nem rajongok az almáért, mégis mindig van itthon, és most jónak tűnt az ötlet, hogy ezúttal joghurttal házasítsam össze. A boltban egyébként is láttam nemrégiben fahéjas-almás joghurtot, és akkor úgy gondoltam, ezt egyszer házilag fogom előállítani. Így most két legyet ütöttem egy csapásra, mert lett fahéjas-almás joghurtom, ill. az „elrontott” epresnek hála az ivójoghurt házilagos előállítása sem akadály már. Ez az ízkombó csöppet télies jellegű, de sebaj, én tavasszal, sőt nyáron is szívesen iszogatom.
Az ivójoghurt előnye, hogy csavaros tetejű flakonban magunkkal vihetjük a munkahelyünkre vagy kirándulásra is, sőt ha reggel nagyon sietünk, csak felhörpintjük, és máris futhatunk a dolgunkra. :)






Hozzávalók 2 személyre:

1 nagy (kb. 20 dkg) alma
30 dkg natúr joghurt
2-3 ek. folyékony méz
1 mk. őrölt fahéj
1 dkg vaj
1 tk. citromlé (elmaradhat)

elkészítés:
  1. Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, felkockázzuk, (meglocsoljuk a citromlével) és a vajon megpároljuk.
  2. A mézet is hozzáadva, kissé megkaramellizáljuk, majd fahéjjal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.
  3. A joghurtot turmixgépbe vagy botmixer poharába kanalazzuk, hozzáadjuk az almát, és összeturmixoljuk. Behűtjük.
  4. A kész joghurtot 2 üvegpohárba töltjük, és már ihatjuk is.