2013. november 6., szerda

Krumplis nudli hagymásan






Egy német oldalon találtam ezt a receptet, és az olvasása közben rájöttem, hogy Anya egy időben sűrűn készített ehhez nagyon hasonló nudlit, amikor szilvás gombócot főzött. Mivel a szilvás gombócot sosem szerettem, a kimaradt tésztából nudlit készített, és tejföllel, sajttal vagy esetenként paprikás szaftos darált hússal tálalta; és bár ezért a krumplis tésztájú nudliért sem rajongtam, azért így mégis szívesebben megettem. Néha kifejezetten jól esett. Most valahogy megkívántam, ezért kipróbáltam eszerint a recept szerint. Csak egy icipicit módosítottam rajta, mert nem raktam bele keményítőt. Nekünk nagyon ízlett, jó kis ruganyos lett a tésztája. Kimondottan jót tett neki, hogy kicsit megpirítottam. Mi tettünk rá tejfölt is, mert nálunk az elmaradhatatlan velejárója bármilyen kifőtt tésztának.
Feltétként tehetünk a nudlira valamilyen szaftos húst vagy akár gombát is. Köretként is fogyaszthatjuk pl. paprikás csirke mellé.

A nudlikat másként is formázhatjuk: a tésztából körömnyi darabkákat lecsippentünk, és azokat két (belisztezett) tenyerünk között hengergetve megformázzuk. Én ezt a saját módszert alkalmaztam, mert így sokkal gyorsabban haladtam vele, és a „kukackák” még szebbek is lettek.










Hozzávalók 4 személyre: 

1 kg krumpli (héjastól mérve) 
kb. 27 dkg liszt
1 tojás
1 mk só
1 mk szerecsendió
2 közepes vöröshagyma
4-5 ek olvasztott vaj
őrölt fekete bors
3 szál petrezselyem

elkészítés:


  1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, hideg vízben kicsit lehűtjük, majd meghámozzuk és áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a felvert tojást, a sót, a szerecsendiót és szépen adagolva a lisztet, sima tésztává keverjük-gyúrjuk. 20 percig pihentetjük.
  3. Lisztezett felületen 30 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakká sodorjuk, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk, picit sodrunk rajtuk és a végüket csúcsosra formázzuk.
  4. Forrásban lévő sós vízben, adagonként kb. 5 perc alatt megfőzzük. Amikor a nudlik feljöttek a víz felszínére, leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük.
  5. A hagymákat meghámozzuk, gyűrűire szedjük. Egy serpenyőben 2 ek vajat hevítünk, a hagymát aranybarnára pirítjuk rajta, majd kiszedjük.
  6. A serpenyőben újabb 2 ek vajat hevítünk, a kifőtt nudlikat adagonként külön-külön aranybarnára pirítjuk (közben a vajat pótoljuk, ha szükséges), sóval, borssal fűszerezzük, majd megszórjuk a pirított hagymával és aprított petrezselyemmel. Tálaljuk.