2016. május 9., hétfő

Hagymás-aszalt paradicsomos minipiték









Ezek a kis piték azonnal belopták magukat a szívembe. Igaz, nem volt nehéz dolguk, mert a tészta, amiből készültek, már jó barátom egy ideje. :) Flantészta a neve, amiből korábban sütöttem már néhány finomságot. Most azonban kíváncsi voltam, hogy működik másfajta liszttel, és rögtön kétfélét is összevegyítettem. A zabpehelylisztet még nem ismertem, bár gyanítom, hogy ez majdnem ugyanaz, mintha porrá őrölnénk a zabpelyhet. Egész szemű zabpehellyel pedig egyszer már készítettem fasírtot. Tésztát viszont még soha. Mindig nagyon izgalmasnak tartom az eddig még nem használt lisztekkel való kísérletezést, úgyhogy ez a zabpehelylisztes tészta is jópofa kalandnak ígérkezett. Meg kell mondjam, nem csalódtam, vagyis igen: pozitívan. A flantészta ui. pontosan ugyanolyan finom, sőt már a nyers tészta is éppen olyan tökéletes állagú volt, mint a fehér liszttel készült eredeti változat. Úgyhogy nagy volt az örömöm. :)
Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert imádni valóan ropog, ugyanakkor omlós, és ízre is igazán kellemes – csöppet édeskés, ugyanakkor mégis inkább sós. Én legalábbis sós pitékhez szeretem használni a leginkább. Most ezt a hús nélküli változatot kívántam meg. Bár inkább vendégvárónak vagy előételként tudom elképzelni, mi mégis ebédre ettük. Pont elég volt a fejenként 6 pitécske. :)









Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
½ tk. só
kb. 40 ml hideg víz

Töltelékhez:
10 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
6 dkg újhagyma (tisztítva mérve)
8 dkg bocskorpaprika (tisztítva mérve)
6 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
2 ek. fűszeres olaj (a paradicsom olaja)
5 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg 20%-os tejföl
3 ek. habtejszín
1 kis tojás
1 tojássárgája


elkészítés:

  1. A tésztához a kétféle lisztet elvegyítjük a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az egész tojást, és villával felverjük.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, morzsalékossá dolgozzuk, majd a vizet kisebb adagokban hozzáöntve összeállítjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg a felülete sima nem lesz.
  3. Enyhén lisztezett deszkán, a tészta felületét is kicsit meglisztezve, 3 mm vastag körré kinyújtjuk, 8-9 cm-es pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával kiszaggatjuk, és a tésztakörökkel kibéleljük a muffintepsi mélyedéseit. Letakarjuk folpacckal, és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  4. A töltelékhez a kétféle hagymát megtisztítjuk. A pórét hosszában négyfelé vágjuk, felaprítjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk.
  5. A paprikát kis kockákra daraboljuk, és az aszalt paradicsom olaján 1-2 perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a hagymákat, sóval, borssal ízesítjük és összesütjük. Belekeverjük a lecsepegtetett, felaprított aszalt paradicsomot is, és kihűtjük.
  6. Az öntethez az egész tojást és a tojássárgáját villával felverjük, elkeverjük a tejföllel, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük.
  7. A pihentetett tésztakosárkák alját villával 3-4 helyen megszurkáljuk, mindegyikbe 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket teszünk, rámerünk 2-3 evőkanálnyi öntetet, és a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt pirulni nem kezd. Miután a piték 2-3 percet hűltek, kerek végű kés segítségével kiemeljük a tepsi mélyedéseiből, és tortarácsra szedjük. Még melegen kínáljuk, de hidegen is finom.

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
A tésztát 24 cm-es pitesütő formában is megsüthetjük, de akkor dupla adag tölteléket készítsünk hozzá. Az öntethez azonban szerintem elég csak másfélszeres mennyiséggel számolnunk.

Megjegyzés:
A tészta 18 pitéhez is elegendő. Akinek van 6-os muffintepsije, felhasználhatja az összes tésztát, de akkor szaporítani kell a töltelék hozzávalóinak mennyiségét, vagyis másfélszeres adagokkal kell számolni.