2019. január 26.

Karamellás diókrémes trifle







Hétvégére pont elfogyott a fánk, így aztán édesség nélkül maradtunk. Mindezzel vasárnap délután szembesültem, úgyhogy muszáj volt kitalálnom valamit, hogy csillapítsam a sütemény utáni vágyamat. Valamilyen hipp-hopp összedobható desszertet szerettem volna, és bár valóban gyorsan elkészültem vele, de ha jobban belegondolok, ez igazából csak annak köszönhető, hogy legtöbbször mindent tempósan csinálok. :D Na nem mintha alapból sokáig tartana megsütni a piskótát és megfőzni a bolti pudingot, de be kell látnom, hogy ez a trifle nem éppen egy villám édesség annak ellenére, hogy amúgy pofon egyszerű elkészíteni. Na jó, azért nem is tart túl sokáig, amíg asztalra kerül. ;)
A desszert – elemeit tekintve – simán lehetne sütemény is, de ez most nem az lett. :D A prototípus olyan jól vizsgázott trifle-ként, hogy a következő hétvégére is meg akartam csinálni, csak egy kicsit tetszetősebb kivitelben. Hogy üvegtálban is jól mutasson, rétegeztem a hozzávalókat, és a tetejére tejszínhab került. Bár a rétegek végül alig kivehetőre sikeredtek, úgy érzem, méltán nevezhetem az egyik kedvenc rakott édességemnek. Még az imádott diótortámat is kenterbe veri. :D A krém grillázshoz hasonló íze nagyon szeretni való. :)






Hozzávalók 6 személyre:

Diós piskótához:
4 tojás
6 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
4 dkg pirított, durvára darált dió

Karamellás diókrémhez:
5 dl tej
1 ½ cs. (6 dkg) tejszínes pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő
5 dkg finomítatlan nádcukor
15 dkg vaj
10 dkg finomítatlan nádcukor darálva
15 dkg pirított, durvára darált dió

Kenéshez és a rétegezéshez:
2-3 ek. barackpálinka vagy narancslikőr, esetleg Portorico rum (elmaradhat)
35 dkg házi sárgabaracklekvár

Csokoládéöntethez:
8 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
10 dkg vaj
4 ek. tej

Díszítéshez:
2,5 dl habtejszín
2,5 dkg finomítatlan nádcukor darálva
½ cs. zselatin fix por (elmaradhat)
1 dkg pirított, durvára darált dió

elkészítés:

  1. A diót kis lángon megpirítjuk, majd kihűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és felváltva beleforgatjuk a porcukorral kihabosított tojássárgáját, valamint a darált dióval vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral kibélelt 18x25 cm-es tepsibe simítjuk, és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A kész piskótát tortarácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hűlni hagyjuk. 2 lapra vágjuk.
  3. A pudingport kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejhez öntjük. 4 dkg nádcukrot lábasba teszünk, kis lángon megkaramellizáljuk, majd óvatosan hozzáadjuk a pudingos tejet, és kevergetve felfőzzük. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.
  4. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, hozzáforgatjuk a darált diót, beletesszük a kihűlt pudingot, és robotgéppel habosra keverjük.
  5. A csokoládéöntethez a hozzávalókat gőz fölött összemelegítjük és hűlni hagyjuk.
  6. Az egyik tésztalapot meglocsoljuk a pálinkával, megkenjük 12 dkg lekvárral, és rátesszük a másik lapot. A betöltött piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
  7. Az üvegtálba körkörösen lerakunk egy réteg lekváros piskótakockát, rácsorgatjuk a csokoládéöntet felét, a tetejére lekvárt pötyögtetünk és elosztjuk rajta a fele mennyiségű diókrémet. A rétegezést megismételjük.
  8. A tejszínt félig felverjük, majd a porcukor és a zseléfix keverékét is hozzáadva, kemény habbá verjük. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és hűtőbe tesszük, amíg dermedni nem kezd.
  9. A desszert tetejére rózsákat nyomunk a habból, megszórjuk darált dióval, majd legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt fél órával szobahőmérsékleten hagyjuk.