2015. március 30., hétfő

Krémsajtos kalácskoszorúk






Hetekkel ezelőtt kalácsra fájt a fogam, és ki akartam próbálni, hogyan működne krémsajttal. Az eredménnyel annyira meg voltam elégedve, hogy úgy gondoltam, tökéletes lenne húsvétra is. A receptet egy csöppet átdolgoztam, illetve ezúttal nem fonatlanul, dobozformában sütöttem meg, hanem kis koszorúkká alakítottam. Bár a formázás időbe telik, de megéri bíbelődni vele, hiszen olyan jó gyönyörködni a kis kalácsokban. :) Az étkészletről nem is beszélve! :D Azért mindketten odavagyunk a Kutyafüllel, és meg kell mondjam, még életemben nem láttam pasit így örülni tányéroknak, müzlis tálkáknak és bögréknek. :D

















Hozzávalók 8 darab, kb. 12 cm átmérőjű kalácshoz:

50 dkg finomliszt
10 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
4 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
3 tojássárgája
1 ek só
3 dkg friss élesztő
1,5 dl tej

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dkg cukorral, 1 ek liszttel és 0,5 dl langyos tejjel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi lisztet elvegyítjük a sóval és a maradék cukorral, hozzáadjuk az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, a krémsajtot, és a megmaradt tejjel összeállítjuk a tésztát.
  3. Kisebb adagokban hozzádagasztjuk a langyosra hűlt vajat, majd kilisztezett kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot háromba vágjuk, gömbölyűre alakítjuk, hogy sima felületük legyen, majd egyenként megsodorjuk, és hármas fonással kialakítjuk a kalácsformát.
  5. A tésztavégeket koszorú alakban összecsippentjük, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük egymástól távolabb, és letakarva kelesztjük még kb. 20 percet.
  6. Tetejüket megkenjük kevés vízzel elkevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc




























A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megjelent.