2017. szeptember 5.

Nachos sajtszósszal, házilag







Amióta futószalagon nézzük itthon a filmeket, nagyon ritkán megyünk moziba. Ha mégis, akkor rendszerint a közeli nagyvárosba gurulunk át, hogy ha már kimozdulunk, messzebbre menjünk, ne a helyi moziba, ahol egyébként olyan magasak az ülések, hogy nem ér le a lábam, pedig nem vagyok alacsony. :D
A mozizások alkalmával nem jellemző, hogy feltankolunk sós nassolni valóval (édessel se), mert valahogy egyikünk sem kedveli ezeket a műízű filmkísérőket. Bár lehet, hogy inkább csak a tudat zavar, hogy mennyi káros anyagot tartalmaznak. A pattogatott kukorica még csak-csak elmegy, de a nachostól engem a világból ki lehetne kergetni. Egészen pontosan a szagát nem bírom, és kb. annyira utálom, mint a boltban éppen sülő, igen népszerű márkanevű, adalékanyagoktól hemzsegő, csirkemájas péksütiét. A mozis nachos-on a sajtszósz számomra kifejezetten büdös, és ízre sem valami felemelő. Azt viszont sejtettem, hogy házilag elkészítve ízlene. :) Mivel újabban szinte heti rendszerességgel gyártom a tortilla lapokat, kézenfekvő volt, hogy akkor már az annyira népszerű nachos-szal is megpróbálkozom. Így hát az egyik sütésből megmaradt tortilla lapok ekként a könnyen és gyorsan elkészíthető csipszként landoltak a tányérunkon. És ha már nachos, akkor legyen teljes az élvezet – kell mellé sajtszósz is (utóbbi, hogy mennyire autentikus, azt nem tudom), amit e recept nyomán, igaz, kicsit alakítva rajta, készítettem el.
A próbasütés olyan jól sikerült, hogy azonnal a házi tortillacsipsz szerelmese lettem, szentül megfogadva, hogy soha többet az életben nem veszek bolti, akármilyen csipszet még évente egyszer sem. :D Tortilla lapokat most már a nachos-ért is gyakran fogok sütni, hogy legyen mit ropogtatni a házi mozizások alkalmával. :)






Hozzávalók:

a nachoshoz (32 db-hoz):
4 tortilla lap (lehet kicsit szikkadt is)
szárított, morzsolt korianderlevél
durva szemű só
olívaolaj

a sajtszószhoz:
3,5 dl cukrozatlan sűrített tej (pl. Milfina az Aldiból)
20 dkg vörös Cheddar sajt, reszelve
8 dkg koktélparadicsom
1 kis fej (4 dkg) fehér hagyma (tisztíva mérve)
1 nagy gerezd fokhagyma
3 dkg olajban eltett, sült jalapeño
1,5 dkg kukoricaliszt
2 dkg vaj
1 ek. aprított, fodros petrezselyemzöldje
1 tk. szárított, morzsolt korianderlevél (vagy 1 ek. friss)
½ mk. őrölt római kömény


elkészítés:
  1. A sajtszószhoz a nagyon finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát a felhevített vajon kis lángon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, puhulásig főzzük, majd felöntjük a sűrített tejjel.
  3. Beletesszük a felaprított, sült csilipaprikát, a kukoricaliszttel elvegyített sajtot, a fűszereket, és selymes állagú szósszá főzzük. Sóval, petrezselyemmel ízesítjük. Levesszük a tűzről, és melegen tartjuk.
  4. A nachoshoz a tortilla lapokat egymásra helyezzük, 8 cikkre vágjuk, és a csipszeket szorosan egymás mellé rendezve, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (így a 32 db nachos pont elfér egymás mellett).
  5. Mindkét oldalukat bespricceljük vagy konyhai ecsettel lekenjük kevés olívaolajjal, az egyik oldalukat megpörgetjük sóval, és korianderrel fűszerezzük. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, és még melegen a folyékony állagú sajtszósszal együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 12 perc