2014. október 10., péntek

Teakrém


Anya nemrégiben mesélte, hogy Mamám régen készített tea ízű krémet, és kalácshoz kínálta. Összedugtuk hát a fejünket és megpróbáltuk kiokoskodni, hogy lehetne előállítani. Az elgondolásban benne volt a teát-főzünk-és-valahogy-krémesítjük ötlet is, de aztán rájöttünk, hogy rögtön a tejbe is bele lehet főzni a teafüvet. Akkor már Anyának is derengett, hogy Mami is így csinálta. Neki is fogtam, és megszületett ez a számomra különleges (oké, persze, hogy teaízű) krém.

Az íze elég hangsúlyos, és bár fekete teából van, mégsem pörget, legalábbis én nem éreztem, pedig alapból azért nem iszom teát az esti órákban, mert nem tudok tőle aludni.
A teafű mennyiségét lehet csökkenteni is, de akkor számolnunk kell azzal, hogy kevésbé lesz intenzív.Hozzávalók:

5 dl tej (vagy tejszín)
1 dkg teafű (nálam most fekete teából)
7 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 dkg liszt

elkészítés:

  1. A tejszínt lábosba öntjük, beletesszük a teafüvet, felforraljuk, majd leszűrjük. (Én sűrű szövésű anyagon szűrtem át, majd jól kicsavartam.)
  2. Az így kapott tejszínes teához hozzáadjuk a kétféle cukrot.
  3. Egy másik lábosban elkeverjük a tojássárgájákat, csomómentesre keverjük benne a lisztet, és folytonos keverés közben, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a forró tejszínes teát.
    Visszatesszük a gázra, és kevergetve még egyszer felforraljuk. Kihűtjük.

Felhasználási javaslat:
A kész krémet különösen reggelire édes péksüteményekre, kalácsra vagy vajas pirítósra is kenhetjük, valamint egyéb sütemények, sőt akár palacsinta tölteléke is lehet. El tudom képzelni aranygaluskához is tea ízű sodóként.
A teakrémet bármilyen teafűből, pl. gyümölcsös teából is elkészíthetjük.