2013. április 11., csütörtök

Tojás pikáns mustárszószban







A tojásevés húsvétkor majdhogynem elmaradt, csak 2-3 darab fogyott el a sonka és a kalács mellé. Most viszont nagyon megkívántam, és elkészítettem ezt a finom, krémesen sima mártást, amit természetesen nem csak tojáshoz, hanem sonka vagy egyéb húsok mellé és kínálhatunk, sőt ha kicsit sűrűbbre főzzük, akkor akár még a szendvicsünkre is tehetünk belőle majonéz helyett, vagy sültkrumplit is tunkolhatunk bele.
A Kutyafül a mai rántott hús mellé kért belőle, és közölte, hogy ezt mindenképp készítsem el máskor is. Nem lepődtem meg, mert hatalmas mustár-fan a drágám, így már előre sejtettem, hogy nem fogok mellé ezzel a szósszal.








Hozzávalók 2 személyre:

4 tojás
2 ek vaj
0,5 ek liszt
1,5 dl zöldségalaplé
1,5 dl tejszín

durvára darált színes bors
0,5 tk cukor
1-2 ek mustár
1 csokor petrezselyem vagy zsázsa

elkészítés:

  1. A tojásokat 8 percig főzzük, lehűtjük, majd meghámozzuk és félbevágjuk.
  2. A vajat közben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és 2-3 perc alatt elkészítjük a rántást.
  3. Felöntjük a zöldségalaplével és a tejszínnel; sóval, borssal, cukorral ízesítjük és közepes lángon 10-15 percig főzzük.
  4. Elkeverjük benne a mustárt és elzárjuk alatta a lángot.
  5. A szószt tányérra szedjük, rátesszük a félbevágott tojásokat és zsázsával díszítjük.