2012. december 23., vasárnap

Barackos-marcipános linzerszívek




Lassú víz partot mos – ez jutott eszembe magamról, ill. az ízlésemről, ami szépen lassan változik, előbb-utóbb olyan ételeket is bevesz a gyomrom, ami korábban szinte tabunak számított. Azt nem mondom, hogy az aprósütiket utálom, mert ez erős túlzás lenne, csak nem rajongok értük. Az elmúlt évben mégis szemet szúrt néhány olyan recept, amit szívesen kipróbálnék – mint ezt a linzert. Aha, szóval linzer! - gondolhatja most az, aki eddig rendszeresen figyelemmel kísérte a blogbejegyzéseinket. A linzer iránt ui. egy ideje nagy szerelemmel viseltetek. Talán ezért is hódoltam be ezeknek a szívecskéknek. Félreértés ne essék, nincsen itt szó semmi olyasmiről, hogy így trendi, meg ha más igen, akkor én is. Nem, nem! Egyszerűen csak megkívántam ezt a sütikét, ami különben is linzertészta, tehát tuti finom, pláne marcipánnal és aszalt gyümivel.
Eredetileg jóval karácsony előtt került volna fel a blogra, de kifutottam az időből a sok tennivaló miatt, és amúgy sem kaptam csillag alakú kiszúró formát. A szív nálunk most napi szintű téma, ezért nem is bántam, hogy ezt a szervet mintázza a süti. Aki ebből eszik, az biztos, hogy meggyógyul. Egyébként nem csalódtam ebben a finomságban, mert kellemesen citrusos és nem is túl édes. ….és végre tényleg létezik olyan aprósüti, amit most már én is szerethetek.




Hozzávalók 50 darabhoz :

Tésztához: 
20-22 dkg liszt (a tojás méretétől függ)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
14 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tk fahéj
1 kis tojás 

Töltelékhez: 
7 dkg mandula
7 dkg aszalt sárgabarack
12 dkg marcipánmassza
1 kis citrom reszelt héja és leve
1 ek narancslikőr
1 ek narancslé 

Díszítéshez: 
porcukor
5 dkg ét tortabevonó 

elkészítés:


  1. A lisztbe reszeljük a megmosott citrom héját, elvegyítjük benne a sót, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A kész tésztát gombóccá formázzuk, majd háztartási fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A töltelékhez a mandulát, a sárgabarackot és a marcipánmasszát felaprítjuk, tálba tesszük, majd a reszelt citromhéjjal és -lével, valamint a likőrrel és a narancslével jól összegyúrjuk.
  4. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, szíveket szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük őket.
  5. A töltelékből mokkáskanálnyi halmocskákat a linzerekre helyezünk és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. Ha az aprósütik már kihűltek, megszórjuk porcukorral.
  7. A csokit gőz fölött megolvasztjuk és nylonzacskóba töltve csíkokat rajzolunk a csillagok tetejére.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés 
sütési idő: 15 perc
















Aprósütemények

Barackos-marcipános linzerszívek