2012. december 23.

Barackos-marcipános linzerszívek






Lassú víz partot mos – ez jutott eszembe magamról, ill. az ízlésemről, ami szépen lassan változik, előbb-utóbb olyan ételeket is bevesz a gyomrom, ami korábban szinte tabunak számított. Azt nem mondom, hogy az aprósütiket utálom, mert ez erős túlzás lenne, csak nem rajongok értük. Az elmúlt évben mégis szemet szúrt néhány olyan recept, amit szívesen kipróbálnék – mint ezt a linzert. Aha, szóval linzer! - gondolhatja most az, aki eddig rendszeresen figyelemmel kísérte a blogbejegyzéseinket. A linzer iránt ui. egy ideje nagy szerelemmel viseltetek. Talán ezért is hódoltam be ezeknek a szívecskéknek. Félreértés ne essék, nincsen itt szó semmi olyasmiről, hogy így trendi, meg ha más igen, akkor én is. Nem, nem! Egyszerűen csak megkívántam ezt a sütikét, ami különben is linzertészta, tehát tuti finom, pláne marcipánnal és aszalt gyümivel.
Eredetileg jóval karácsony előtt került volna fel a blogra, de kifutottam az időből a sok tennivaló miatt, és amúgy sem kaptam csillag alakú kiszúró formát. A szív nálunk most napi szintű téma, ezért nem is bántam, hogy ezt a szervet mintázza a süti. Aki ebből eszik, az biztos, hogy meggyógyul. Egyébként nem csalódtam ebben a finomságban, mert kellemesen citrusos és nem is túl édes. ….és végre tényleg létezik olyan aprósüti, amit most már én is szerethetek.




Hozzávalók 50 darabhoz:

Tésztához:
20-22 dkg finomliszt (a tojás méretétől függ)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
14 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 kis tojás

Töltelékhez:
7 dkg mandula
7 dkg aszalt sárgabarack
12 dkg marcipánmassza
1 kis citrom reszelt héja és leve
1 ek. narancslikőr
1 ek. narancslé

Díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé
porcukor

elkészítés:
  1. A citromhéjjal, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Gombóccá formázva folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez a mandulát, a sárgabarackot és a marcipánmasszát felaprítjuk, tálba tesszük és összegyúrjuk a reszelt citromhéjjal, a citrom- és narancslével, valamint a likőrrel.
  3. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, szív alakú kiszúróformával kiszaggatjuk, és a tésztaszíveket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
  4. A töltelékből mokkáskanálnyi halmocskákat helyezünk a linzerszívek közepére, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, nejlonzacskóba töltjük és csíkokat rajzolunk a sütik tetejére. Porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc