A fougasse-nak, ennek a francia lapos kenyérnek a fotója többször szembejött már velem a kenyeres könyvemben. Rendre meg is csodáltam jópofa alakját, de mostanáig nem kerítettem sort az elkészítésére, pedig nincs benne semmi ördöngösség, sőt. Igaz, hogy nincs kemencém, így aztán nem is süthetem meg annak forró padlózatán, miután kioltottam benne a tüzet. :D Mert hogy így készül ez a szépség eredetileg. De ha a pizza is remekül megsül sütőben, akkor nyilván ez is. A tésztába csempészhetünk olajbogyót vagy akár sajtot is, bármilyen zöldfűszerrel ízesíthetjük, de simán is finom.
Bár a könyvemben látott fougasse kis fantáziával szemlélve, valóban létra alakú, a szó jelentését mégsem találtam sehol, ami igazolná a formáját. Sőt láttam olyat is, ami levélalakot idéz, szóval valószínűleg nem is kell azt hinni, hogy franciául a fougasse létrát jelentene. Angolul pedig akna, aminek aztán végképp semmi köze ehhez a kenyérhez, de az legalább biztos, hogy a fougasse az olasz focaccia megfelelője. :D
Bár a könyvemben látott fougasse kis fantáziával szemlélve, valóban létra alakú, a szó jelentését mégsem találtam sehol, ami igazolná a formáját. Sőt láttam olyat is, ami levélalakot idéz, szóval valószínűleg nem is kell azt hinni, hogy franciául a fougasse létrát jelentene. Angolul pedig akna, aminek aztán végképp semmi köze ehhez a kenyérhez, de az legalább biztos, hogy a fougasse az olasz focaccia megfelelője. :D
Hozzávalók 1 kenyérhez:
35 dkg fehér kenyérliszt
3 dkg (olajban eltett) aszalt paradicsom vagy szárított paradicsom
friss bazsalikomlevélkék (vagy 1 ek. morzsolt)
1 tk. só
1 tk. cukor
1 ek. extra szűz olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
olívaolaj a kenéshez
elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral, 1 evőkanál kenyérliszttel és kevés langyos vízzel simára keverjük, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt a többi vízzel és az olívaolajjal együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és megdagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megmosott leszárított bazsalikomot és a lecsepegtetett aszalt paradicsomot felaprítjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd kissé ellapítjuk és kihúzkodjuk.
- Megszórjuk az aszalt paradicsommal, a bazsalikommal, és 2-3-szor meghajtogatjuk, hogy a töltelék belevegyüljön a tésztába. Újra ellapítjuk.
- Téglalap vagy ellipszis alakúra nyújtjuk, és a tészta közepén 4-5, egymással párhuzamos, ferde bevágást ejtünk úgy, hogy azok ne érjenek ki a tészta széléig.
- A tésztát a két végénél fogva óvatosan meghúzzuk, hogy létrára hasonlítson, és sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsire fektetjük. Letakarjuk olajjal vékonyan megkent folpacckal, és huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, és még forrón megkenjük olívaolajjal. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc