2014. augusztus 30., szombat

Fougasse aszalt paradicsommal és bazsalikommal


A fougasse-nak, ennek a francia lapos kenyérnek a fotója többször szembejött már velem a kenyeres könyvemben. Rendre meg is csodáltam jópofa alakját, de mostanáig nem kerítettem sort az elkészítésére, pedig nincs benne semmi ördöngösség, sőt. Igaz, hogy nincs kemencém, így aztán nem is süthetem meg annak forró padlózatán, miután kioltottam benne a tüzet. :D Mert hogy így készül ez a szépség eredetileg. De ha a pizza is remekül megsül sütőben, akkor nyilván ez is. A tésztába csempészhetünk olajbogyót vagy akár sajtot is, bármilyen zöldfűszerrel ízesíthetjük, de simán is finom.

Bár a könyvemben látott fougasse kis fantáziával szemlélve valóban létra alakú, a szó jelentését mégsem találtam sehol, ami igazolná a formáját. Sőt láttam olyat is, ami levélalakot idéz, szóval valószínűleg nem is kell azt hinni, hogy franciául a fougasse létrát jelentene. Angolul pedig akna, aminek aztán végképp semmi köze ehhez a kenyérhez, de az legalább biztos, hogy a fougasse az olasz focaccia megfelelője. :D
Hozzávalók 1 darabhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
1 tk só
3 dkg aszalt paradicsom
1 ek friss vagy szárított bazsalikom aprítva
1 ek extra szűz olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
1 tk cukor
olívaolaj a kenéshez

elkészítés:

  1. Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 ek kenyérlisztet, simára keverjük egy kevés langyos vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Közben a szárított paradicsomot apró kockákra vágjuk. Ha friss bazsalikomot használunk, akkor megmossuk, leszárítjuk és csíkokra vágjuk.
  3. A többi lisztet elvegyítjük a sóval, majd a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat és a maradék vizet is hozzáadva tésztává dagasztjuk.
  4. Letakarva, meleg helyen kelesztjük fél órát, majd finoman átgyúrjuk és kissé ellapítjuk, kihúzkodjuk.
  5. A felületét megszórjuk a felaprított aszalt paradicsommal és a bazsalikommal, 2-3-szor áthajtogatjuk, hogy a töltelék belevegyüljön a tésztába, majd újra ellapítjuk.
  6. Nyújtófával 30 cm oldalhosszúságú téglalappá nyújtjuk, és a tészta közepén 4-5 párhuzamos, ferde bevágást ejtünk úgy, hogy a bevágások teljesen átvágják a tésztát, de ne érjenek ki a tészta széléig.
  7. A tésztát óvatosan meghúzzuk a két végénél fogva, hogy létrára hasonlítson, kiolajozott sütőlemezre fektetjük, letakarjuk olajozott háztartási fóliával, és meleg helyen további 30 percet kelesztjük, vagy addig, amíg majdnem a duplájára nem kel.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, még forrón megkenjük olívaolajjal, és rácson hagyjuk langyosra hűlni.

sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc