2014. augusztus 1.

Pita teljes kiőrlésű lisztekből





Imádjuk a pitát, de jó ideje nem ettünk már. Most megint megkívántuk. Gondoltam, kipróbálom teljes kiőrlésű lisztekből. Ha pizzának bevált, miért ne lenne jó pitának is? Valóban így lett – a pita nem csak finomlisztből finom. És amíg a bútoraink maradékát beszerelték, mi jóízűt ettünk belőle. :)
Általában nem szoktam ilyen sokat sütni, de most kíváncsi voltam rá, hogy bírja a tészta a fagyasztást, ui. ha legközelebb is kedvet kapunk a pitaebédhez, nem kell megint begyúrnom egy adagot, hanem csak kiolvasztom, és már melegíthetem is. Még jobban is szeretjük, mert a serpenyős melegítésnek hála, kap egy kis pírt a tészta, amitől kicsit ropogósabb és ízletesebb lesz. :)
A tölteléknek pedig csak a fantáziánk szabhat határt.




Hozzávalók 8 darabhoz:

30 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
kb. 3 dl víz

elkészítés:
  1. Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 evőkanál kenyérlisztet, simára keverjük 1 dl vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval elvegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, és letakarva pihentetjük 20 percet.
  4. A tésztabucikat 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd letakarva pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
  5. Előmelegített sütő rácsára tesszük, és kettesével vagy hármasával megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, vagy azonnal betöltjük és fogyasztjuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 7-8 perc