2014. augusztus 1.

Pita teljes kiőrlésű lisztekből






Imádjuk a pitát, de jó ideje nem ettünk már. Most megint megkívántuk. Gondoltam, kipróbálom teljes kiőrlésű lisztekből. Ha pizzának bevált, miért ne lenne jó pitának is? Valóban így lett – a pita nem csak finomlisztből finom. ;) És amíg a bútoraink maradékát beszerelték, mi jóízűt ettünk belőle. :)
Általában nem szoktam ilyen sokat sütni, de most kíváncsi voltam rá, hogy bírja a tészta a fagyasztást, ui. ha legközelebb is kedvet kapunk a pitaebédhez, nem kell megint begyúrnom egy adagot, hanem csak kiolvasztom, és már melegíthetem is. Még jobban is szeretjük, mert a serpenyős melegítésnek hála, kap egy kis pírt a tészta, amitől kicsit ropogósabb és ízletesebb lesz. A tölteléknek pedig csak a fantáziánk szabhat határt. ;)
 
 

Hozzávalók 8 darabhoz:

30 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tk. cukor
1 ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz

elkészítés:
  1. A kis tálkába morzsolt élesztőt, a cukrot és 1 evőkanál kenyérlisztet csomómentesre keverünk 1 dl langyos vízzel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt és az olajat a sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 8 egyforma gombócot formázunk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
  4. A tésztabucikat 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és letakarva pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
  5. Előmelegített sütő rácsára tesszük, és kettesével vagy hármasával megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, vagy azonnal betöltjük és fogyasztjuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 7-8 perc