2013. december 18., szerda

Házi szalámis kiflik





Kiskoromban apai nagymamám kalácsainál, „kisdúcainál” és húsos vagy kolbászos kiflijeinél semmit sem szerettem jobban, ha kelt tésztáról volt szó. Ha hozzá mentünk névnapozni, ő elég gyakran a fent felsorolt finomságok valamelyikével várt bennünket, de természetesen tortát is készített. Engem azonban a kalács vagy a kifli érdekelt a legjobban. Mami épp a napokban töltötte be a 94. életévét, érthető hogy már jó ideje nem süt.
Most eszembe jutott az ő kolbászos mini kiflije, és miután töltött kelt tésztát a pizzás csigán kívül még sosem csináltam, most megpróbáltam reprodukálni a régi ízeket. Az igazat megvallva, nem tudom, ő pontosan hogyan készítette ezt a fajta kiflitésztát, de nekem nagyon ízlett a saját receptem szerinti is. Nem lettek a legszebbek, de forró, citromos tea mellé remek reggeli, ill. vacsora kerekedett belőle, amit még nagyobb örömmel majszoltam a meleg szobában, kitekintgetve a fagyos utcára.




Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
60 dkg finomliszt
1 ek. só
1 nagy tojás
10 dkg vaj
4 dkg élesztő
kb. 2,5 dl tej
1 csapott ek. cukor

Töltelékhez:
20 dkg paprikás szalámi (csípős, házi)

Tetejére:
1 kis tojássárgája
2 ek. tej
fekete szezámmag és/vagy lenmag

elkészítés:

  1. Az élesztőt egy kevés liszttel simára keverjük 1,5 dl langyos, cukros tejben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített többi lisztet tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a szobahőmérsékletű tojást, és villával felverünk.
  3. A többi tejben felolvasztjuk a vajat, langyosra hűtjük, majd a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez keverjük, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk,  meggömbölygetjük, majd letakarva, negyedórát pihenni hagyjuk. A pihentetett tésztagombócokat 2 mm vastagságú ellipszis alakú lapokra nyújtjuk. A szalámit felaprítjuk, vagy ha hajlamos szétmállani, akkor apró darabokra tépkedjük.
  5. Ahogy elkezdjük feltekerni a tésztát, több részletben a tekerések elé szórjuk a felaprított szalámit, miközben a tésztát kissé széthúzzuk.
  6. A kifliket a hajtással lefelé a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
  7. A tetejüket lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, megszórjuk fekete szezámmaggal vagy lenmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc