2024. március 14.

Molnárka

...egy régi kedvenc...
 

 


 
Ez az édeskés, kalács jellegű péksütemény mindig Mátészalkát juttatja eszembe, azokat az éveket, amikor zenésztársammal együtt jártuk az országot, hogy óvodákban, művelődési házakban, falunapokon szórakoztassuk a gyerekközönséget. Mivel a szülőhelyem és a fent említett nyírségi város távol fekszenek egymástól, ezért rendszerint néhány napot töltöttünk ott, hogy bejárhassuk a környező települések óvodáit, iskoláit. Szálláshelyünknek szinte mindig a Kálvin téri 1-es postát választottuk – a maga retró berendezésével az volt ui. a kedvencünk. Kész kis otthont rendeztem be ott magunknak: elektromos főzőberendezéssel, merülőforralóval stb. :D Emlékezetes időszaka volt ez az életemnek, a 2000-res évek elején. :)
A postától nem messze, az ABC tövében volt egy kis pékség, ahol mindenféle finomság mellett molnárkát is sütöttek. A tetején kikandikáltak a mazsolaszemek. :) Mindketten ezt a finom, hosszúkás zsemlét szerettük a legjobban, és a napi munka után boldogan fogyasztottuk, megpakolva otthonról hozott sült hússal (amit a kollégám anyukája készített az útra) és egyebekkel. Mindig magamra kellett parancsolnom, hogy ne egyek belőle túl sokat. :D Előfordult, hogy mire letettük a lantot, és odaértünk a pékségbe, már elfogyott ez a szívünknek kedves minicipó. Olyankor nagyon le tudtam csöppenni, hiszen úgy rákészültem a kései molnárkaebédre.
Akkoriban még a közelében sem voltam a házi kelt tészta sütésének, nem tudhattam, hogy egyszer majd én magam készítem el. Igaz, hozzá hasonlót már sütöttem, de konkrétan a molnárka eddig kimaradt a repertoárból. Most viszont eszembe jutott, és végre előrukkoltam vele! :) Fonott kalács helyett jó választás a húsvéti sonka mellé, házi tormakrémmel dúsítva. ;)
A molnárka elnevezés eredetére egyébként semmiféle utalást nem találtam, jöhet akár a molnár(né) által sütött, cipó alakú zsemléből, de utalhat a vízen futkosó, hosszúkás testű rovarra, a molnárkára avagy molnárpoloskára is. Kinek mi a szimpatikusabb. ;)

 


Hozzávalók 12 darabhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt és finomliszt fele-fel arányban
5 dkg cukor
1 csapott ek. só
4 dkg vaj
2 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl víz
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz (elhagyható)

elkészítés:
  1. A tálba mért lisztkeveréket átszitáljuk, belevegyítjük a cukrot, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és a langyos vízzel csomómentesre keverjük. Betakarjuk egy kis liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. A szobahőmérsékletű joghurtban elkeverjük a tojássárgákat, és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Összeállítjuk a tésztát, (ha szükséges adhatunk még hozzá egy kis lisztet), majd a puha vajat 2-3 részletben beledagasztjuk.
  3. A hólyagos tésztát vékonyan kivajazott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 12 egyforma gombócot gömbölygetünk, és 10-15 percet letakarva pihentetjük.
  5. Egy tésztagombócot kissé ellapítunk, majd elkezdjük felgöngyölni, miközben a tenyerünk élével mindig jól lenyomkodjuk. A hajtásvéget jól lenyomkodjuk vagy összecsippentgetjük. Épp csak megsodorjuk a tésztát, miközben a két végét kissé elvékonyítjuk/csúcsosítjuk.
  6. A megformázott zsemléket – hajtással lefelé – sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól távolabb (a tetejüket tetszés szerint be is vághatjuk), és letakarva kb. 30 percet kelesztjük.
  7. A molnárkákat körbekenjük felvert tojással, és addig hagyjuk még pihenni, amíg a sütő bemelegszik. Ekkor újra lekenjük, megszórhatjuk szezámmaggal, és megsütjük.
  8. Még forrón lespricceljük hideg vízzel, és tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 18 perc