2012. augusztus 4., szombat

"Az a régi sulis kifli..."






A zsúrkenyerem tésztája kissé átalakítva igazi régi típusú kiflit eredményezett. Olyat, amilyet a '80-as években 10 óraira kaptunk a suliban. Nem véletlen, hogy csak ritkán sütök ilyet, mert különben gyorsan elpusztítjuk. 1 darabbal ui. nem lehet betelni, de kettővel sem, sőt.... á, nem is ragozom. Lényeg, hogy akkor is tudunk még enni belőle, amikor már nem is vagyunk éhesek.









Hozzávalók 12 darabhoz:

35 dkg kenyérliszt
35 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
kb. 4 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg cukor
1 ek só

tej a kenéshez
köménymag a szóráshoz (elmaradhat)

elkészítés:

  1. Az élesztőt 2 dkg cukorral és 1 evőkanál liszttel együtt kis tálkába tesszük, felöntjük 1,5 dl langyos tejjel, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk. A vajat a maradék tejben felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A liszteket elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyosra hűlt vajas tejet, tésztát dagasztunk belőle, kilisztezett tálba tesszük és letakarva duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, 12 egyenlő részre vágjuk, gombócokká formáljuk, majd letakarva, 15 percet pihentetjük.
  4. Mindegyiket oválisra nyújtjuk, feltekerjük és kifli formájúra alakítjuk. (A hajtás lehetőleg alulra kerüljön, mert sütés közben szétnyílhat.)
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és letakarva még kb. 20 percig hagyjuk kelni.
  6. Tetejüket megkenjük tejjel, megszórhatjuk köménymaggal, és előmelegített sütőben világosra sütjük.

sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
A formázást másként is megoldhatjuk: a tésztát négyfelé osztjuk, mindkettőt kör alakúra nyújtjuk, 4-4 cikkre vágjuk, és az így kapott háromszögeket feltekerjük és kifli alakúra formázzuk.
Én korábban ezzel a módszerrel formáztam, és így 16 kiflim lett, de nem lettek olyan szépek, mint a fent leírt technikával, amit Áginak köszönhetek. :)

A sütési hőfok 170-200ºC között változhat, ez az adott sütőtől függ. Anya sütőjében 170ºC-on 35 percig sültek a kiflik, és szép világosak lettek, míg a mostani sütőnkkel simán elbírja a tészta a magasabb hőfokot, és így is világosra sül.

























2 megjegyzés:

  1. Ó, ezek tényleg azok a régi, régi békebeli sulis kiflik! Tisztára, mintha a suli büféjének polcáról sorakoztak volna ide. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezek finomabbak. :D Elindultam uzsonnára, viszek forró csokit! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! :) Bevallom, nem tudom, milyen összetételű volt az a régi kifli, de arra határozottan emlékszem, hogy imádtam. Ropogott a héja, mint azé is, amit először sütöttem. Hát most nem ropogott, nagy bánatomra, de ez valószínűleg a sütőnk miatt van. Nem vagyok vele kibékülve. Sebaj, ízre, állagra így is finom lett a kifli. :)

      Törlés