Szeretjük a fűszervajat, különösen most, hogy különféle péksüteményeket és kenyeret sütök. Készítettem már friss fűszernövényekkel is (úgy azért ízletesebb), de most, hogy itt az ősz, a házilag szárítottak vannak soron.
A fűszervajra egyébként akkor figyeltem föl, amikor az egyik szupermarketben azzal töltött bagettet vettünk és egy idő után feltűnt, hogy már sokadjára eszegetjük. Akkor még híre-hamva sem volt a saját készítésű kelt tésztáknak, tömtük a fejünkbe az adalékanyagoktól hemzsegő bolti pékárut. Most már viszont saját sütési kenyér dukál a házi fűszervajhoz. :)
A fűszervajra egyébként akkor figyeltem föl, amikor az egyik szupermarketben azzal töltött bagettet vettünk és egy idő után feltűnt, hogy már sokadjára eszegetjük. Akkor még híre-hamva sem volt a saját készítésű kelt tésztáknak, tömtük a fejünkbe az adalékanyagoktól hemzsegő bolti pékárut. Most már viszont saját sütési kenyér dukál a házi fűszervajhoz. :)
Hozzávalók 2 db 12 cm hosszú rúdhoz:
40 dkg vaj
1 mk. só
1 mk. őrölt fehér bors
1 mk. őrölt csili
1 tk. majoránna
1 tk. bazsalikom
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
elkészítés:
- A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, és alaposan összedolgozzuk.
- A fűszervajból vizes kézzel 2 db 12 cm hosszú hengert formázunk (vagy folpackkal kibélelt tetszés szerinti formákba is adagolhatjuk), alufóliára vagy zsírpapírra téve feltekerjük, és a végeiket összesodorjuk, Másnapig hűtőbe tesszük.
- Ezután leszedjük róla a zsírpapírt, tányérra téve hagyjuk kicsit megpuhulni, hogy szeletelhető és kenhető legyen, és friss kenyérhez/péksüteményhez kínáljuk, de hússzeletbe is tölthetjük (pl. Kijevi jércemell).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése