2012. augusztus 10., péntek

Fokhagymás fűszervaj szárított fűszerekkel




Szeretjük a fűszervajat, különösen most, hogy különféle péksüteményeket és kenyeret sütök. Készítettem már friss fűszernövényekkel is (úgy azért ízletesebb), de most, hogy itt az ősz, a házilag szárítottak vannak soron.
A fűszervajra egyébként akkor figyeltem föl, amikor az egyik szupermarketben azzal töltött bagettet vettünk és egy idő után feltűnt, hogy már sokadjára eszegetjük. Akkor még híre-hamva sem volt a saját készítésű kelt tésztáknak, tömtük a fejünkbe az adalékanyagoktól hemzsegő bolti pékárut. Most már viszont saját sütési kenyér dukál a házi fűszervajhoz. :)






Hozzávalók 2 db 12 cm-es vajrúdhoz:

40 dkg vaj
1 mk só
1 mk őrölt fehér bors
1 mk őrölt csili
1 tk majoránna
1 tk kakukkfű
1 tk bazsalikom
2-3 gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:

  1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd villával összetörjük.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és alaposan összedolgozzuk.
  3. A fűszervajból vizes kézzel 2x12 cm-es hengereket formázunk, alufóliára vagy zsírpapírra téve feltekerjük, végüket összesodorjuk és másnapig hűtőbe tesszük. (Esetleg háztartási fóliával kibélelt tetszés szerinti formákba is adagolhatjuk.)
  4. Ezután leszedjük róla az alufóliát, tányérra téve hagyjuk kicsit megpuhulni, hogy szeletelhető legyen és friss kenyérhez vagy péksüteményhez kínáljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése