2012. augusztus 10.

Fokhagymás fűszervaj szárított fűszerekkel





Szeretjük a fűszervajat, különösen most, hogy különféle péksüteményeket és kenyeret sütök. Készítettem már friss fűszernövényekkel is (úgy azért ízletesebb), de most, hogy itt az ősz, a házilag szárítottak vannak soron.
A fűszervajra egyébként akkor figyeltem föl, amikor az egyik szupermarketben azzal töltött bagettet vettünk és egy idő után feltűnt, hogy már sokadjára eszegetjük. Akkor még híre-hamva sem volt a saját készítésű kelt tésztáknak, tömtük a fejünkbe az adalékanyagoktól hemzsegő bolti pékárut. Most már viszont saját sütési kenyér dukál a házi fűszervajhoz. :)



Hozzávalók 2 db 12 cm hosszú rúdhoz:

40 dkg vaj
1 mk. só
1 mk. őrölt fehér bors
1 mk. őrölt csili
1 tk. majoránna
1 tk. kakukkfű
1 tk. bazsalikom
2-3 gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:

  1. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, és alaposan összedolgozzuk.
  2. A fűszervajból vizes kézzel 2 db 12 cm hosszú hengert formázunk (vagy folpackkal kibélelt tetszés szerinti formákba is adagolhatjuk), alufóliára vagy zsírpapírra téve feltekerjük, és a végeiket összesodorjuk, Másnapig hűtőbe tesszük.
  3. Ezután leszedjük róla a zsírpapírt, tányérra téve hagyjuk kicsit megpuhulni, hogy szeletelhető és kenhető legyen, és friss kenyérhez/péksüteményhez kínáljuk, de hússzeletbe is tölthetjük (pl. Kijevi jércemell).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése