2012. augusztus 10.

Zsályás-tejszínes csirke zöld tea tésztával





Egyik barátnőm kertjében megláttam a zsályabokrot. Kaptam is belőle néhány levélkét, amit azonnal fel kellett használnom. Egy ideje nem tartunk itthon bolti száraztésztát, ezért magam gyúrtam ismét, de ezúttal belecsempésztem az ajándékba kapott zöld teaporból is egy keveset. Utóbbival vigyázzunk, mert csak kevés kell belőle, különben túl intenzív lesz az íze (én így jártam), azon túl, hogy gyönyörű zöldre festi a tésztát! Persze, aki szimpatizál vele hangsúlyosabb formában, az tegyen bele bátran. A zsálya érdekes ízű, régi fűszernövényünk, mégis a mai világban újfajta ízt kölcsönöz ételeinknek. Nem kell tartani tőle.

Hozzávalók 3 személyre:

Zöld tea tésztához:
20 dkg finomliszt (ha szükséges, gyúrás során még adagolhatunk a tésztához)
4-8 g zöld teapor
2 nagyobb tojás (tanyasi)
1 mk. só
2 ek. olívaolaj a futtatáshoz

Zsályás-tejszínes csirkemellhez:
40 dkg csirkemellfilé
fél szál póréhagyma (kb. 15 cm hosszú)
2 ek napraforgóolaj
2 ek. liszt
2,5 dl tejszín
1 mk. őrölt fekete bors

1 ek. friss vagy szárított zsálya
½ citrom leve
1 ek. mustár

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztbe vegyítjük a zöld teaport és a sót. (Minél több teaport keverünk hozzá, annál zöldebb és hangsúlyosabb ízű lesz.)
  2. A zöld liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük a felvert tojásokat, összedolgozzuk a liszttel, és tésztává gyúrjuk. Háztartási fóliába csomagolva, hűtőben min. 30 percig pihentetjük.
  3. A húshoz a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
  4. Ha a hús kifehéredett, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és felöntjük a tejszínnel. Belekeverjük a mustárt és a zsályát, citromlét adunk hozzá, és készre pároljuk.
  5. Pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, gombócokat formálunk belőlük, tenyerünkkel kissé ellapogatjuk, és enyhén lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtjuk úgy, hogy nyújtás közben mindig 90º-kal elforgatjuk, hogy szabályos kör alakjuk legyen.
  6. Éles késsel csíkokra vágjuk és lobogó, sós vízben kifőzzük. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és a leszűrt főtt tésztát megfuttatjuk rajta.
  7. A tejszínes húst megmelegítjük és a tésztára szedjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése