2012. augusztus 10., péntek

Zsályás-tejszínes csirke zöld tea tésztával







Egyik barátnőm kertjében megláttam a zsályabokrot. Kaptam is belőle néhány levélkét, amit azonnal fel kellett használnom valamilyen ételhez. Egy ideje nem tartunk itthon bolti száraztésztát, ezért magam gyúrtam ismét, de ezúttal belecsempésztem az ajándékba kapott zöldteaporból is egy keveset. Utóbbival vigyázzunk, mert csak kevés kell belőle, különben túl intenzív lesz az íze (én így jártam), azon túl, hogy gyönyörű zöldre festi a tésztát! Persze aki szimpatizál vele hangsúlyosabb formában, az tegyen bele bátran. A zsálya érdekes ízű, régi fűszernövényünk, mégis a mai világban újfajta ízt kölcsönöz ételeinknek. Nem kell tartani tőle.

Hozzávalók 3 személyre:

Zöld tea tésztához:

20 dkg finomliszt (ha szükséges, gyúrás során még adagolhatunk a tésztához)
4-8 g zöld teapor
2 nagyobb tojás (tanyasi)
1 mk só
2 ek olívaolaj a futtatáshoz

Zsályás-tejszínes csirkemellhez:

40 dkg csirkemellfilé
fél szál póréhagyma (kb. 15 cm hosszú)
2 ek napraforgóolaj
2 ek liszt
2,5 dl tejszín
1 mk őrölt fekete bors

1 ek friss vagy szárított zsálya
½ citrom leve
1 ek mustár

elkészítés:


  1. A tésztához a lisztbe vegyítjük a zöld teaport és a sót. (Minél több teaport keverünk hozzá, annál zöldebb és hangsúlyosabb ízű lesz.)
  2. A zöld liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük a felvert tojásokat, összedolgozzuk a liszttel és tésztává gyúrjuk. Háztartási fóliába csomagolva, hűtőben min. 30 percig pihentetjük.
  3. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a húst: a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, az olajon megdinszteljük, és hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
  4. Ha a hús kifehéredett, sózzuk-borsozzuk, rászórjuk a lisztet és felöntjük a tejszínnel.
  5. Belekeverjük a mustárt és a zsályát, citromlét adunk hozzá és készre pároljuk.
  6. Pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, gombócokat formálunk belőlük, tenyerünkkel kissé ellapogatjuk és enyhén lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtjuk úgy, hogy nyújtás közben mindig 90º-kal elforgatjuk, hogy szabályos kör alakú legyen.
  7. Éles késsel csíkokra vágjuk és lobogó, sós vízben „fogkeményre” főzzük.
  8. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és a leszűrt főtt tésztát megfuttatjuk rajta.
  9. A tejszínes húst megmelegítjük és a tésztára szedjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése