2012. augusztus 10., péntek

Rántott pecsenye kacsamáj zsúrkenyéren





A máj nálam alapvető étel, legyen szó sertés- vagy szárnyasmájról. Elég zsenge gyerekkoromban mutatkoztunk be egymásnak és azóta töretlen a "szerelem". A rántott sertésmáj pl. hagymás-borsos tört krumplival az igazi, de ha megmaradt, sokszor ettem úgy, hogy apukám zsírral vagy vajjal megkente a kenyeret és rásorakoztatott egy jó adagot belőle. Reggelire citromos teával mennyei eledel. Én most kacsamájat rántottam ki és tettem vele ugyanazt, amit anno az apukám.





Hozzávalók 4 személyre: 

8 darab pecsenye kacsamáj
3 dl tej + 4 gerezd zúzott fokhagyma (utóbbi elhagyható) 
őrölt fehér bors

liszt
1 tojás + 2 ek tej
zsemlemorzsa
kacsa- vagy libazsír, esetleg napraforgóolaj a sütéshez (fél ujjnyi mélységű) 
2 szelet zsúrkenyér/fő
vaj/kacsazsír/libazsír/paprikás mangalicazsír a kenéshez

elkészítés:


  1. A májat egy üveg edényben felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje (a tejbe fokhagymát is keverhetünk), 1 napra hűtőbe tesszük, majd lecsepegtetjük, megszórjuk a borssal, és bepanírozzuk.
  2. A zsiradékot felforrósítjuk, és amikor a májat beletesszük, mérsékeljük alatta a lángot.
  3. Mindkét oldalán megsütjük, majd papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk.
  4. Ha a máj már langyos, rézsútosan felszeleteljük, megsózzuk és elrendezzük az ízlés szerint megkent kenyérszeleten.








2 megjegyzés:

  1. :) Most esett le a tantusz, hogy miért írtad, hogy tetszik a konyharuhám. A tiéd is szép! :D

    VálaszTörlés
  2. :-D Jaja, mert egyforma. Nekem ez a 3 konyharuha a kedvencem, közülük is a kockás. Nem tom, miért, de odavagyok a világoskékért, ha konyhai cuccokról van szó. :-)

    VálaszTörlés