Szirnyiki "reloaded". A múltkor annyira ízlett, és annyira éreztem, hogy ez még fejlesztésre szorul, hogy most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy újból elkészítsem. No meg a Kedves már hisztizett az édes után. Mazsolával ízesítve, 2 tojással, kevesebb liszttel könnyebbé téve, és az eredeti orosz tálalási mód szerint cukros tejföllel kínálva is belopta magát a szívünkbe. Sőt mi több, így még finomabb!
Ehhez a szirnyikihez kapcsolódik egy sztori is, mégpedig a világoskék reggeliző készlet története. Nem tudom, miért van nálam ez a babakék-mánia, mindenesetre meg vagyok veszve ezért a színért. Sokszor úgy kell kényszerítenem magam, hogy most ne ezt használjam a fotózáshoz, de az csak felbukkan hol itt, hol ott. Követ, nincs mese. :D
Az egyik szupermarketben láttam meg ezt a kis cuki szettet, és szerelem volt első látásra. Nyafogtam is utána, mint anno apukámnak, amikor épp nem volt pénze megvenni nekem a trafikban kiszemelt csecsebecsét. Napokig, sőt talán 2-3 hétig is ott lapult a tudatomban ez a kis huncut világoskék. Eleinte mondogattam is vicces vagy épp komoly képpel, hogy én ezt mennyire szeretném a birtokomban tudni. Sajnos épp nem állt módunkban megvenni, mert az autónk akkoriban épp betegeskedett, és még nem tudtuk, mennyit kell rá áldozni, hogy meggyógyuljon. Aztán egy este, mozizás közben a filmben elhangzott egy mondat, amire én odaillő dumával ismételten felhoztam a készlettel kapcsolatos érzéseimet. És akkor a Kutyafül nagy hirtelen gondolt egyet, kézen fogott és elcipelt a boltba. A kis kékség azóta is rám várt, nem kellett ő senkinek, csakis nekem. El is búcsúzott piros szélű haverjaitól, és hozzánk költözött. Teljes lett a boldogság a családban, és azóta a Kedves is rájött, hogy nélküle nem lennének olyan szépek a reggeli kávézások. Így váljon valóra minden álmom!
Szirnyikihez:
25 dkg túró
2 tojás
5 dkg porcukor
1 mk. vaníliakivonat
1 ek. citromlé
6 dkg sima liszt
2 dkg aranymazsola
1 ek. rum
4-5 dkg vaj
Öntethez:
30 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
4 dkg porcukor
½ citrom reszelt héja
1 tk. citromlé
elkészítés:
- A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, a citromlével, a vaníliakivonattal, majd simára dolgozzuk a túróval.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és kisebb adagokban, a liszttel felváltva a túróhoz forgatjuk. A tésztamasszát fél órát pihentetjük, majd beleforgatjuk az előzőleg rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát.
- Egy nagyobb serpenyőben vajat hevítünk, és a tésztából egy evőkanál segítségével kupacokat teszünk a serpenyőbe. A kanál hátával ellapogatjuk a 8 db minipalacsintát, és közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük
- Az öntethez a tejfölt simára keverjük a cukorral, a citromlével, és a szirnyiki mellé kínáljuk.
De szeretem az ilyen típusú finomságokat! Jó sok tejföllel persze. :D
VálaszTörlésJól áll nekik a kék. ;)
De jó, örülök, ha szereted! :) És természetesen ebből is kapsz kóstolót az elmaradhatatlan öntettel, amiből tripla adagot küldök, mert az úgy jó. :D
TörlésIgen, ez amolyan gyerekkaja, ami babakékkel az igazi. :D