2012. augusztus 7.

Rumos szirnyiki vaníliafagyival





Minden népnek megvan a maga palacsintája. Nos, a szirnyiki egy orosz változat. Túrós édesség, azaz túrópalacsinta. Többféleképpen készítik. Van, aki sok tojással, van, aki sütőporral. Egyesek felverik a tojásfehérjét, mások csak úgy egyben teszik hozzá a sárgájával.
Én ezt a variációt próbáltam ki először, de azonnal meg kellett bolondítanom valami saját ötlettel. Így került bele rum, ill. a tetejére vaníliafagyi. Villámgyorsan elkészíthető desszert, de egyúttal feledhetetlenül ízletes.

Hozzávalók 8 palacsintához:

Szirnyikihez:
25 dkg túró
1 tojás
3 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 ek. Portorico rum
7 dkg finomliszt
5 dkg vaj

Díszítéshez:
fahéjas porcukor (ízlés szerint)
házi készítésű vaníliafagylalt
(személyenként 2 gombóc)

elkészítés:

  1. Az áttört túróhoz keverjük a tojássárgáját, a cukrokat, a rumot, a citromhéjat, majd felváltva, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet. Letakarva fél órát pihentetjük.
  2. Evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk a serpenyőben felforrósított vajra, és vajazott evőkanál hátával kerekre formázzuk a túrópalacsintákat. Közepes lángon mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  3. A tányérra személyenként 2 szirnyikit teszünk, a tetejére vaníliafagyit gombócozunk, és fahéjas porcukorral hintve tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése