2012. augusztus 7., kedd

Rumos szirnyiki vaníliafagyival







Minden népnek megvan a maga palacsintája. Nos, a szirnyiki egy orosz változat. Túrós édesség, azaz túrópalacsinta. Többféleképpen készítik. Van, aki sok tojással, van, aki sütőporral. Egyesek felverik a tojásfehérjét, mások csak úgy egyben teszik hozzá a sárgájával.
Én ezt a variációt próbáltam ki először, de azonnal meg kellett bolondítanom valami saját ötlettel. Így került bele rum, ill. a tetejére vaníliafagyi. Villámgyorsan elkészíthető desszert, de egyúttal feledhetetlenül ízletes.

Hozzávalók 8 palacsintához:

Szirnyikihez:
25 dkg túró
1 tojás
3 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 ek Portorico rum
7 dkg finomliszt
5 dkg vaj

Díszítéshez:
fahéjas porcukor (ízlés szerint)
házi készítésű vaníliafagylalt (személyenként 2 gombóc)

elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük, belekeverjük a tojássárgáját, a cukrokat, a rumot és a citromhéjat.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
  3. A lisztet kisebb adagokban elvegyítjük benne és fél órán át pihentetjük.
  4. Egy nagyobb serpenyőben vajat hevítünk és egy evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát.
  5. A kanál hátát a vajba mártjuk és a segítségével kerekre formázzuk a túrópalacsintákat. (Ilyen módon a nyers tészta nem ragad hozzá a kanálhoz.) Közepes lángon mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  6. A tányérra személyenként 2 db szirnyikit teszünk, tetejére vaníliafagyit gombócozunk és meghintjük fahéjas porcukorral.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése