2012. július 31., kedd

Málnás-marcipános túrótorta









Mindenképpen valami könnyű, nem túl édes, krémes tortát szerettem volna sütni vasárnapra. A marcipánt is fel akartam használni. Túróm is volt, így hamar kialakult, hogy mi lesz a desszert. Nagyon kíváncsi voltam, megy-e hozzá a marcipán, és kimondottan élveztem, amikor a nyújtófával iszonyú vékonyra sikerült kinyújtani mindenféle szakadások nélkül. Igazából vastagabbra jobb lett volna, de nekem egyszerűen nem volt több masszám, ennyiből kellett gazdálkodnom. A receptbe már többet írtam – elbírja. :)
Amikor megkóstoltuk a sütit, a meglepetés erejével hatott ránk a tejfölös túró és a marcipán harmonikus ízkombinációja, mert kiemelik egymást. Enélkül már nem is tudnám elképzelni.
Aki a hígabb állagú málnazselét szereti, az csak fél zacskó dzsemfixet tegyen bele.













Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
3 tojás
7 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. napraforgóolaj
1 ek. fehérborecet/almaecet/citromlé
10 dkg liszt
2 csapott tk. sütőpor

Krémhez:
25 dkg túró
60 dkg 20%-os tejföl
6 ek. porcukor
15 dkg málna
2 ½ cs. zselatin fix
25 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
50 dkg málna
20 dkg befőzőcukor extra 2:1
1 cs. dzsemfix extra 2:1

elkészítés:


  1. A tojásokat kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a fehérborecet, és összekeverjük a sütőporral elvegyített liszttel.
  2. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késsel óvatosan körbevágjuk a tészta széleit, és levesszük róla a karimát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A marcipánmasszából golyót formázunk, nyújtófával tortalap nagyságúra nyújtjuk, és ráhelyezzük a tésztára.
  5. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral, hozzáadjuk a zselatin fix-szet, majd beleforgatjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát.
  6. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órán át (vagy egy éjszakán keresztül) dermesztjük.
  7. A tetejére a málnát a cukorral és a dzsemfix-szel folyamatosan kavargatva nagy lángon felforraljuk, közepes lángon 3 percig főzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Rásimítjuk a krémre. Hűtőben min. 1 órán át dermesztjük.
  8. Egy késsel körben a tortaforma karimáján meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc











Ezt a tortát már többször is elkészítettem, és mindig nagy sikere van. :) Legutóbb a Kutyafül névnapjára készült, de ezúttal kis torta lett belőle, és a receptet is némileg átdolgoztam, ui. egészségesebb formában szerettem volna asztalra tenni. Így dzsemfix és zselatin fix helyett zselatinlapot használtam, a málnazselét pedig átszűrtem. Az elkészítés mozzanatai ezért némileg módosultak. Az átírt receptet is megosztom, hátha valaki inkább így készítené. A mennyiségeket a legtöbb hozzávaló esetében feleztem. Aki még egészségesebbre szeretné, és nem érzékeny rá, az cukor helyett nyírfacukrot vagy eritritet is tehet bele (utóbbinál kevesebbet kell használni), és fehér liszt helyett pedig zab-, mandula- vagy kókuszlisztet. 

Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Tésztához:
2 kis tojás
4 dkg cukor
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet
5 dkg liszt
1 mk. sütőpor

Krémhez:
12,5 dkg túró
30 dkg 20%-os tejföl
3 ek. (kb. 6 dkg) porcukor
7,5 dkg málna
3 zselatinlap
15 dkg cukrozott marcipánmassza

Málnazseléhez:
25 dkg málna
4 ek. cukor
½ citrom leve
2 zselatinlap

elkészítés:

Az első 4 lépés megegyezik a fent leírtakkal.
  1. A krémhez a túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel és a cukorral.
  2. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk, hozzákeverünk 2-3 evőkanál tejfölös túrókrémet, majd a többi krémhez forgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett málnát is.
  3. A tésztára visszakapcsoljuk a karimát, a krémet a tortalapra simítjuk, majd hűtőben 2-3 órán át dermesztjük.
  4. A zseléhez a málnát a cukorral és citromlével folyamatosan kavargatva nagy lángon felforraljuk, majd 3 percig tartó főzés után elzárjuk alatta a lángot. Szűrőkanálba öntjük, és fakanál segítségével átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok (ez egy kicsit időigényesebb folyamat, de nem kivitelezhetetlen). Hűlni hagyjuk.
  5. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál felforrósított málnalekvárral, majd a többi lekvárhoz adjuk. A krémre öntjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
  6. Egy késsel körben a tortaforma karimáján meglazítjuk a krémet, és csak ezután kapcsoljuk le róla a karimát. Felszeleteljük.





























4 megjegyzés:

  1. Ó! Hát ez a torta minden formában tökéletes! :D A képek csodásak; Kutyafülnek pedig utólag is nagyon boldog névnapot kívánunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy, köszönöm! :) A köszöntést pedig továbbítom a Kutyinyeknek. :) Neked pedig néhány szelet sütit fogok továbbítani most azonnal. ;)

      Törlés
  2. Szia, lehet ez buta kérdés, de ezt csak friss málnából lehet megcsinálni? És ha igen, esetleg tudnál ajánlani valami helyettesítő gyümölcsöt, amit ilyenkor is meg tudok frissen vásárolni? Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra! Természetesen fagyasztott, majd kiolvasztott málnával is ugyanolyan jól működik a süti. Málna helyett használhatsz bármilyen más bogyós gyümölcsöt is (áfonya, eper, meggy, ribizli, stb.), de szerintem akár őszibarackkal, szilvával is meg lehet csinálni. Remélem, jól sikerül majd a torta, ha megsütöd, és örülök, ha írsz róla visszajelzést. Köszi előre is! :)

      Törlés