2012. július 31.

Őszibarackos túrótorta





A múltkori tortámhoz mangó kellett, de az egyik rohadt volt, ezért a Kedvesemet elszalajtottam a boltba, hogy biztonság kedvéért vegyen pár szem őszibarackot, hátha a másik mangó is cserben hagy. Szerencsére akkor mégsem kellett felhasználnom a barackot, ezért később sort keríthettem erre a sütire. A már többször is emlegetett süteményes könyvemben sajnos csak 3 db őszibarackos recept van. Mivel az egyiket korábban már elkészítettem, a másikhoz meg csak igazi rumot akarok majd használni, ami most épp nem volt itthon, ezért csak a harmadik jöhetett szóba. Ehhez pedig megvolt minden hozzávaló. Igaz, ez is túrótorta, de mivel imádom a túrót, így ez egyáltalán nem volt probléma. Úgy vettem észre, másnak sem okozott gondot. A baj forrása egészen más volt. A tészta sehogy sem akart összeállni, ezért saját szakállamra egy tojással megoldottam a dolgot. A barack húsát meg alig tudtam lefejteni a magjáról, ráadásul ismét szembe találkoztam a rohadt belsővel, ám de éretlen külsővel, amit legkívül fonnyadt barackhéj takart. Ezért a széttrancsírozásos technika alkalmazása után ismét szirupos főzés következett, amihez a megmaradt mangólé éppen jól jött. Ezek után már gyerekjáték volt a többi lépés.




Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
8 dkg túró
1 tojás (eredetileg nem kell bele)
3 ek. tej
3 ek. napraforgóolaj
3 dkg cukor
20 dkg liszt
2 tk. sütőpor
vaj a formához

Töltelékhez:
1 dl tejszín
10 dkg cukor
2 ek. vaníliás cukor
3 tojás
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
2 ek. búzadara
42 dkg túró
50 dkg őszibarack
1 ek. porcukor a díszítéshez

elkészítés:

  1. A túrót áttörjük, kiveszünk belőle 8 dkg-ot, és összekeverjük a tojással, a tejjel, az olajjal és a cukorral. A sütőporral vegyített lisztet összegyúrjuk a tojásos túrómasszával.
  2. A tésztát kinyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a kivajazott tortaformát, hogy 3 cm-es pereme legyen.
  3. A tejszínt elkeverjük a cukrokkal, a tojássárgákkal, hozzáadjuk a búzadarával elkevert keményítőt, a többi túrót, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A gyümölcsöt mély tálba téve felöntjük forró vízzel, 1 perc elteltével lehéjazzuk, mindegyiket félbevágjuk és kivesszük a magjukat.
  5. A túrókrém egyharmadát a tésztára simítjuk, kirakjuk a felezett barackokkal, és rásimítjuk a többi krémet.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd a kikapcsolt sütőben hagyjuk 10 percet. Tortarácsra tesszük,  és miután kihűlt, meghintjük porcukorral.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: 45 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése