2012. július 31., kedd

Őszibarackos túrótorta







A múltkori tortámhoz mangó kellett, de az egyik rohadt volt, ezért a Kedvesemet elszalajtottam a boltba, hogy biztonság kedvéért vegyen pár szem őszibarackot, hátha a másik mangó is cserben hagy. Szerencsére akkor mégsem kellett felhasználnom a barackot, ezért később sort keríthettem erre a sütire. A már többször is emlegetett süteményes könyvemben sajnos csak 3 db őszibarackos recept van. Mivel az egyiket korábban már elkészítettem, a másikhoz meg csak igazi rumot akarok majd használni, ami most épp nem volt itthon, ezért csak a harmadik jöhetett szóba. Ehhez pedig megvolt minden hozzávaló. Igaz, ez is túrótorta, de mivel imádom a túrót, így ez egyáltalán nem volt probléma. Úgy vettem észre, másnak sem okozott gondot. A baj forrása egészen más volt. A tészta sehogy sem akart összeállni, ezért saját szakállamra egy tojással megoldottam a dolgot. A barack húsát meg alig tudtam lefejteni a magjáról, ráadásul ismét szembe találkoztam a rohadt belsővel, ám de éretlen külsővel, amit legkívül fonnyadt barackhéj takart. Ezért a széttrancsírozásos technika alkalmazása után ismét szirupos főzés következett, amihez a megmaradt mangólé éppen jól jött. Ezek után már gyerekjáték volt a többi lépés.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
8 dkg túró
1 tojás (eredetileg nem kell bele)
3 ek tej
3 ek napraforgóolaj
3 dkg cukor
20 dkg liszt
2 tk sütőpor
vaj a forma kikenéséhez

Töltelékhez:
1 dl tejszín
10 dkg cukor
2 ek vaníliás cukor
3 tojás
1 ek étkezési keményítő
2 ek búzadara
42 dkg túró
50 dkg őszibarack
1 ek porcukor a díszítéshez

elkészítés:

  1. A túrót áttörjük, kiveszünk belőle 8 dkg-ot és összekeverjük a tojással, a tejjel, az olajjal és a cukorral.
  2. A lisztet a sütőporral elvegyítjük és az előbbi túrós masszával összegyúrjuk.
  3. A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott kapcsos tortaformát úgy béleljünk ki vele, hogy 3 cm-es pereme legyen.
  4. A tejszínt a cukrokkal összekeverjük és a szétválasztott tojások sárgáját is hozzáadjuk.
  5. A keményítőt a búzadarával elkeverjük és a túróval együtt a tejszínes tojássárgához adjuk.
  6. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan az előbbi masszába fortgatjuk.
  7. Az őszibarackot pár pillanatra forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, megfelezzük és kimagozzuk.
  8. A túrós massza egyharmadát a tésztára kenjük, a barackokkal kirakjuk és rásimítjuk a maradék krémet.
  9. Előmelegített sütő alsó részére tesszük, majd pedig, ha megsült, kikapcsolt sütőben 10 percig hagyjuk pihenni.
  10. Miután a sütemény kihűlt, meghintjük porcukorral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45 perc









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése