Ez életem első fagyija az epres mellett, és ilyen módon nem is saját ötlet, nehogy már az elején elrontsam. A "Kifőztük" magazinban találtam. Nem is gondoltam volna, de pont olyan lett, mint az a vaníliafagyi, amit az egyik szupermarketben szoktunk venni. Krémes és valóban vaníliaízű.
Hozzávalók kb. 10 gombóchoz:
1,5 dl tej
½ tubus cukrozott sűrített tej (pl. házi sűrített tej)
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín
elkészítés:
- A tojássárgákat a cukorral lábasba tesszük, habosra kavarjuk, és vékony sugárban hozzáöntjük a sűrített tejjel dúsított, meglangyosított tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük (nem forraljuk!)
- A tűzről levéve beleszórjuk a vaníliás cukrot, és miután teljesen kihűtöttük, hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
- A fagylaltalapot jól záródó, műanyag dobozba kanalazzuk, mélyhűtőben dermesztjük 1-2 órát, majd 30 percenként villával óvatosan átkavarjuk. Hagyjuk teljesen megfagyni.
- Tálalás előtt kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyen lehessen belőle szedni, és tálkákba vagy fagylalttölcsérbe/fagylaltkosárkába gombócozzuk. Jeges kávéba is tehetjük, vagy süteményekhez is kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése