2012. július 31., kedd

Málnás túrótorta





Egyik nagy kedvencünk az alj nélküli túrós sütemény, és én ezúttal gyorsan elkészíthető, de jól bevált tortára vágytam. Az Anyáék kertjéből való utolsó adag málna már nem volt annyira ízletes, süteménybe viszont még éppen megfelelt, és feldobta a megszokott sütit.


Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg túró
5 dkg vaj
4 ek porcukor
1 nagy tanyasi tojás
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 ek búzadara
2 csapott ek liszt
csipet só
1 tk sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg málna
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Tetejére:
1 kisebb tojás
1 ek tejföl
1 csapott ek liszt
porcukor a szóráshoz

elkészítés:
  1. A puha vajat a cukrokkal habosra keverjük és alaposan elkeverjük benne a tojást.
  2. Hozzáadjuk a túrót, a citrom héját és levét, ill. a sütőporral, szódabikarbónával és liszttel elkevert búzadarát.
  3. A kivehető aljú vagy kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk és a formában egyenletesen eloszlatjuk a túrós masszát.
  4. A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük és körben kirakjuk vele a tésztát.
  5. A tojást villával felverjük, simára keverjük benne a tejfölt, majd a lisztet és a torta tetejére öntjük. Ha maradt ki málnánk, még tehetünk a tojásos tejfölös öntetre is.
  6. Előmelegített sütőben készre sütjük. (Hurkapálcikával ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
  7. A süteményt rácson hagyjuk kihűlni, majd meghintjük porcukorral. Friss málnát is kínálhatunk mellé.

sütési hőfok: 175ºC
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 35 perc
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése