2012. július 31., kedd

Nektarinos sajttorta diós tésztában







Ez az a torta, amit szinte elsőként sütöttem meg egy ismert receptes oldalról, s bár akkor sikerült szinte teljesen elrontanom, mégis innen datálódik a Samy sütijei iránt érzett erőteljes szinpátiám. Elhatároztam, hogy újra elkészítem. Mivel pár próbálkozás után világossá vált, hogy a kekszes alap soha nem lesz a kedvencünk, úgy döntöttem, hogy maradok a jól bevált omlós tésztánál, de ezúttal diót is keverek bele. Izgatottan ültem a sütő előtt, és árgus szemekkel figyeltem a torta alakulását. Saját szakállamra az alufóliát én biza' levettem róla egy idő után, mert 150 fokon sehogy sem akart volna pirulni. Talán nem is szükséges bebarnulnia, de én így szerettem volna. Fittyet hányva a korábbi intelmekre, az uccsó 15 percben galád módon még 30 fokkal feljebb is állítottam a hőfokot.
Mindezek tetejébe véletlenül elsiklottam Samy ajánlata fölött is, hogy a tortát zárt sütőben kell kihűteni. Eredmény: a gyönyörű, magas sütike közepe hűlés közben bezuhant, és a pereméhez képest picit alacsonyabb lett. Sebaj, ott volt a barack, ami szépen kitöltötte a krátert. Mindent összegezve igen is jól sikerült, a csodásan könnyű krém pedig kevés hűtés után is egyben maradt. Semmit sem csinálnék másként, csak a zárt sütős részt. Ez lett Anyukám névnapi tortája.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
18 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg darált dióbél
10 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg vaj

Krémhez:
5 tojás
15 dkg nádcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20 %-os tejföl
50 dkg mascarpone
2 ek citromlé

Díszítéshez:
5 db közepes nagyságú nektarin
kevés porcukor (ha a barack nem elég édes)

elkészítés:

  1. A lisztet, a keményítőt és a diót tálba tesszük, majd a tojást, a cukrokat és a kisebb darabokra vágott vajat is hozzáadva tésztát gyúrunk belőle.
  2. A nyers tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, majd kevés liszttel megszórt felületen tortaforma nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy a pereme legalább 5 cm magas legyen, és belefektetjük a sütőformába. (A peremét külön is elkészíthetjük, majd összedolgozzuk a tészta aljával.)
  3. Az omlós tésztát 15 percig elősütjük.
  4. A krémhez a tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáöntjük a citromlevet és a tejfölt, majd a mascarponét is simára keverjük benne.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a krémbe és az elősütött tésztára öntjük.
  6. A tetejét elsimítjuk és alufóliával letakarva visszatoljuk a sütőbe.
  7. A sütési idő utolsó 15 percében levesszük róla az alufóliát (ekkor lehet tűpróbázni) és addig sütjük tovább, amíg a teteje kissé megbarnul.
  8. Ha elkészült, kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy a torta a sütőben hűljön ki.
  9. Ha csak másnap fogyasztjuk, akkor a nektarinszeletek nélkül másnapig hűtőbe tesszük és csak ezután díszítjük.
  10. A díszítéshez a barackokat pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, megfelezzük és a gyümölcs húsát cikkekre vágjuk.
  11. A nektarinszeleteket körben kissé egymásra helyezzük, amíg teljesen befedik a tortát. (Ha a barack nem elég édes, porcukorral meghintjük.)
  12. A süteményt min. 3 órára hűtőbe tesszük, majd felszeleteljük.

sütési hőfok: 150°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 80 perc












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése