2012. július 31., kedd

Csokis-mascarponés körtetorta





Elég sok körte terem a kertünkben, és fel akartam használni pár darabot a szokásos vasárnapi sütihez. A neten vadásztam körtés receptek után, de alig találtam nekem tetszőt. Ezen a tortán azonban megakadt a szemem, mivel imádom a mascarponés édességeket. Kicsit változtattam a recepten, mert nem használok zselatinlapot, ill. vaníliakivonat sem volt itthon. A díszítés sehogy sem akart összejönni, pedig nagyon tetszett a torta oldalát függőlegesen díszítő sok-sok papírvékony körteszelet. Megelégeltem a pepecselést, és vízszintesen "ragasztottam" rá. Az ízén mit sem változtatott; egy igazán krémes, könnyű és nem túl édes süti lett a jutalmam.
A tortába körtebefőttet is használhatunk, de akkor a főzés szükségtelen.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
15 dkg puha vaj
7 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
2 ek citromlé
1/2 dl tej
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk vanília esszencia
csipet só

Körtekrémhez:
5 közepes nagyságú körte
1 ek méz (ha vaníliarudat használunk, akkor 2 ek méz)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd
1 ek citromlé
1/2 dl víz
3 ek mascarpone
1 cs. zselatin fix vagy 2 zselatinlap

Csokikrémhez:
15 dkg 50 %-os étcsokoládé
30 dkg mascarpone
1 ek cukor (elmaradhat)

Díszítéshez:
1 körte
a körtekrémhez használt körték főzőleve
 2 kockányi fehér csokoládé forgács
1 kockányi étcsokoládé forgács

elkészítés:
  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A vajat a cukrokkal fehéredésig keverjük és hozzáadjuk a tojássárgákat.
  3. A lisztet a sütőporral elkeverjük, belevegyítjük a vajas masszába, hozzáöntjük a citromlevet és a tejet (a vanília esszenciát), és alaposan eldolgozzuk, hogy krémszerű állaga legyen, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot is.
  4. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vékonyan kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben 5 percig 200 fokon, majd további kb. 20 percen át 180 fokon megsütjük.
  5. A tésztát hűlni hagyjuk, majd lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját és a tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt.
  6. A körtekrémhez a körtéket meghámozzuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk.
  7. A körtecikkeket edénybe tesszük, felöntjük a vízzel és a citromlével, rászórjuk a vaníliás cukrot (vagy a vaníliarúd kikapart magjait), hozzáadjuk a mézet és fedő alatt puhára pároljuk.
  8. A körtét leszűrjük (a főzőlevét félretesszük), botmixerrel enyhén pürésítjük, majd hűlni hagyjuk.
  9. Ha a körte kihűlt, elkeverjük a mascarponéval, 2 ek főzőlével és a zselatin fix-szel, majd a kész körtekrémet a tortalapra simítjuk és hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a krém megdermed.
  10. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a mascarponét és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.
  11. A csokis mascarponekrémet a megdermedt körtekrémre halmozzuk, egyenletesen elkenjük és kanállal kis csúcsokat formálunk belőle.
  12. A díszítéshez a körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházát eltávolítjuk és a maradék főzőlében, fedő alatt kissé megpároljuk.
  13. A megpárolt körtét lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, éles késsel nagyon vékony szeletekre vágjuk és a torta oldalát feldíszítjük vele. (A körteszeleteket hosszában is ráilleszthetjük a torta oldalára, de ez elég macerás és 2 körte kell hozzá, viszont sokkal szebb lesz.)
  14. A torta szélét fehér és étcsoki forgáccsal díszítjük. Hűtőben 2-3 órán át dermesztjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc






Forrás: Vágott vegyes




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése