2012. július 31., kedd

Habos túrótorta egzotikus gyümölcsökkel





Egyetlen itthoni sütis könyvemből lassan, de biztosan készülnek az édességek. Most egy gyönyörű tortán akadt meg a szemem, ami szerintem egyben az egyik legszemrevalóbb a fent említett kiadványban. Elég drága torta, és nem csak a mangó, hanem a különböző likőrök miatt is.
A mangóval megjártam sajnos, mert az egyik túlzottan érett, a másik meg még keményke volt. Előbbi a kukában végezte, mert belül már rohadt volt a szentem (nem is értem, ilyenkor miért nem adják olcsóbban – ja, mert ez Magyarország!), utóbbit pedig szirupban kellett puhára főznöm. De ez nem szegte kedvem, és muszáj is volt megcsinálnom, mert különleges alkalomra készült. Bátran ajánlom bárkinek jeles alkalmakra, mert szép és nem nehéz elkészíteni.
Ha a nem túl egészséges volta miatt nem szívesen dolgozunk zselatin fixszel, akkor a krémet a 6. pont szerint készítsük el, de a citromlevet ne tegyük bele. A citromlét 2 ek vízzel össze kell keverni, majd ráönteni a zselatinra, felmelegíteni, és kanalanként hozzá kell adni a túrókrémhez. Hűtőszekrényben félkeményre szilárdítjuk, és ezután forgatjuk hozzá a habbá vert tejszínt.
A mangó vásárlásakor nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy túlérett gyümölcsöt vegyünk; inkább legyen kissé éretlen. A keményebb mangót és a mangót általában úgy tudjuk könnyen szeletekre vágni, ha hosszában a magjáig bevágjuk. A gyümölcshúst nem érdemes lefeszegetni a magról, mert tönkretesszük vele a gyümölcsöt. Késsel szép vékony szeleteket lehet vágni, ha a kezünkben tartjuk, és balról jobbra haladva mindig a magig bevágjuk a húsát. Ha kisebb, esztétikusabb szeleteket szeretnénk, akkor a meglévő hosszú szeletekből kisebb pogácsaszaggatóval vagy likőrös pohár szájával félköröket vághatunk ki. Én egy hosszú szeletből 2 db kicsit tudtam kreálni.
Ha a mangó nem elég érett, nyugodtan megfőzhetjük a szeleteket: 4-5 dkg cukorból 1 citrom levéből és annyi vízből, amennyi a mangószeleteket ellepi szirupot készítünk, 10 percen át ebben főzzük a gyümölcsöt, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A kihűlt szeletekkel kirakjuk a tortát. A szirupot felhasználhatjuk egy másik sütihez.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
kis csipet só
5 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg őrölt mandula/mogyoró
2 ek mandula-/mogyorólikőr/tiramisu krémlikőr

Krémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl natúr joghurt
14 dkg cukor
0,4 dl tojáslikőr
1 citrom
2 cs. instant zselatin fix
2,5 dl tejszín

Töltelékhez és díszítéshez:
3-4 kiwi
1 nagy mangó/2 sárga húsú őszibarack
2,5 dl tejszín
1 ek porcukor
1 cs. habfixáló (elmaradhat)
3 ek szeletelt mandula

elkészítés:
  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből pici sóval kemény habot verünk, a sárgáját a cukrokkal fehéredésig keverjük.
  2. A lisztet, a keményítőt és az őrölt mandulát alaposan összevegyítjük és a fehérjehabbal együtt apránként, óvatosan a cukros tojásba forgatjuk.
  3. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  4. Ha a piskóta kihűlt, meglocsoljuk a likőrrel és visszakapcsoljuk rá a tortaforma peremét.
  5. A mangót és a kivit meghámozzuk, felszeleteljük és körkörösen kirakjuk velük a tortát (egy kör mangó, egy kör kivi stb.).
  6. A krémhez a túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a mascarponét, a joghurtot, a cukrot, a likőrt, a citrom reszelt héjat és levét és a zselatin fixet, majd a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
  7. A krémet egyenletesen a tortalapra simítjuk, a forma alját óvatosan megütögetjük, hogy ne maradjon benne légbuborék.
  8. A torta oldalát körben beszórjuk pirított mandulaforgáccsal (aki akarja, előtte kevés tejszínhabbal bevonhatja).
  9. A torta tetejére körben tejszínhabot nyomunk, feldíszítjük a megmaradt gyümölcsszeletekkel és a kész süteményt 3-4 órára hűtőbe tesszük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése