2012. július 31., kedd

Fehér csokoládés Jetty torta marcipánnal






Anya gyerekkorom óta szinte minden szülinapomra Jetty tortát készít. Évekig a tésztás aljával együtt csinálta, de én mindig a tányéron hagytam, és csak a krémes részt faltam be. Egyszer megkérdeztem tőle, nem lehetne-e tészta nélkül. „Dehogynem!” - szólt a felelet, és onnantól kezdve alj nélkülit csinált. Idén először azonban én sütöttem meg a saját szülinapi tortámat. Nincs ebben semmi szentségtörés, hiszen a meglepi számomra soha nem a torta, hanem az ajándék, ami mellé jár. A Jetty-n pedig némileg változtattam, hiszen ha már rám ruházódott a készítése, akkor miért ne dobhatnám fel egy kis saját ötlettel. Az ételfestéktől mindig berzenkedtem, s bár természetes festőanyagokkal is lehet dolgozni, én ezúttal bolti ételfestéket választottam a piros szín esetében. Szereztem is némi rálátást a vele való színezés terén. Gyertya nem került a tortámra, mert ha az éveim számát nézzük, lassan már rá se férne.


Hozzávalók 24x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
2 ek kakaópor
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor

Masszához:
a megsütött tészta darabokra törve
20 dkg margarin (kivételesen nem vaj, mert az túl keményre dermed)
20 dkg porcukor
10 dkg dióbél
3 ek rum
4 ek házi meggydzsem

Töltelékhez:
10 dkg cukrozott marcipánmassza
3 mk piros színű ételfesték

Díszítéshez:
20 dkg fehér csokoládé
néhány kocka étcsokoládé
pár csepp napraforgóolaj
kevés tej
5 dkg pirosra színezett marcipánmassza
5 dkg marcipánmassza
1 mk kakaópor + a hempergetéshez

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáütjük a tojásokat, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.
  2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, kisebb darabokra törjük.
  3. A masszához a margarint a porcukorral kikeverjük, összedolgozzuk az összetört tésztával, majd belekeverjük a rumot, a dzsemet és az apróra tört dióbelet is.
  4. A masszát megfelezzük és az egyik adagot vizes kézzel, 18 vagy 20 cm átmérőjű, kivehető aljú vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk és a felszínét elsimítjuk. (A forma aljába előzőleg sütőpapírt teszünk, hogy később tányérra tudjuk csúsztatni a sütit.)
  5. A marcipán színezéséhez kis adagokban a marcipánhoz adjuk az ételfestéket és alaposan összedolgozzuk, hogy homogén színe legyen. Lecsípünk belőle 5 dkg-ot a díszítéshez. (A színezést por ételfesték+tiszta szesz keverékével is megoldhatjuk.)
  6. A színezett marcipánt porcukorral meghintett háztartási fóliára tesszük, tetejét is megszórjuk kevés porcukorral, hogy ne ragadjon, 3 mm vékonyságúra nyújtjuk és ráhelyezzük a formába simított masszára. (Ha van másik kapcsos tortaformánk, annak karimájával könnyen kivágható a kör alakú marcipán.)
  7. A massza másik felével beborítjuk a marcipánt, szépen elsimítjuk a tetejét, késsel óvatosan körbevágjuk a massza oldalát, hogy elváljon a formától, levesszük róla a karimát és a süteményt tortarácsra vagy tányérra tesszük.
  8. A fehér csokit gőz fölött, vagy vízzel teli edénybe állított pohárkában megolvasztjuk, ráöntjük a torta közepére és a rácsot oldalt megfogva, gyorsan körkörösen mozgatjuk. A csoki így szépen eloszlik a tortán anélkül, hogy elsimító kártyával hozzáérnénk.
  9. A torta oldalára lefolyt csokit is szépen elkenjük és kb. 30 percig hűtőben dermesztjük.
  10. A maradék piros marcipánt is kinyújtjuk, porcukorba mártott különböző méretű kupakokkal vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kis körök alját vízzel megkenjük, és tetszés szerint elhelyezzük őket a tortán.
  11. Az étcsokit megolvasztjuk, kevés tejjel lazítjuk, adunk hozzá olajat, hogy fényes legyen és kanállal bevonalkázzuk a torta tetejét.
  12. A natúr marcipánmasszát kakaóporral színezzük, homogénre gyúrjuk, kígyót formázunk belőle, 6 egyenlő részre osztjuk, majd golyókat gömbölyítünk belőlük.
  13. 3 db golyóbist kakaóporba mártunk és a többivel együtt imitt-amott elhelyezzük a tortán. (A még folyékony étcsoki csíkokra szépen fel lehet ragasztani, vagy vízzel megkenve a pöttyökre is tehetjük.)
  14. A tortát fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a benne lévő margarin megpuhuljon.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése