2012. július 31., kedd

Mandulás őszibaracktorta







Amikor ezt sütöttem, azon a nyáron még nem ettem egyetlen szem őszibarackot sem, pedig ez az egyik kedvenc gyümölcsöm. Miután a piacról sikerült beszerezni belőle 2 kg-ot, az egyik felét süti készítésére használtam fel. A recept nem saját találmány, hanem egy 1992-es kiadású "Édességek" című gyönyörű könyvből vettem. Ezt a kiadványt zsenge leányként sokat lapozgattam, és Anyának mutogattam, hogy mit süssön belőle vasárnapról vasárnapra. Sajnos egy torta kivételével soha semmire nem került sor, ezért elhatároztam, hogy én bizony rendszeresen mazsolázgatok majd innen. Ezzel az őszibarackos sütivel indítottam, és nem csalódtam benne. Könnyű, piteszerű torta kerekedett belőle.
Díszítéshez plusz 5 dkg mandulaforgácsot ajánlok, ami nekem sajnos nem volt itthon. A recept szerint az elősütést leszámítva 25 percig kell sütni a tortát, de nekem jóval tovább tartott, ezért inkább több időt javaslok. Ez sokban függ a sütőnktől és a tortaformánk anyagától is, ezért mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjének és egyéb sütőeszközeinek jellemzőit.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
17,5 dkg puha vaj
csipet só

Töltelékhez:
1 kg őszibarack vagy nektarin
2,5 dl víz
5 dkg cukor
5 dkg vágott mandula vagy mandulaforgács
2 tojás
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dl 20%-os tejföl
1 citrom lereszelt héja
5 dkg keményítő

elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és fóliába burkolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Miközben a tészta pihen, az őszibarackokat egy pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héjukat, félbe vágjuk és kimagozzuk.
  3. A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük a fél barackokat, 15 percig főzzük a cukros vízben, majd alaposan lecsepegtetjük.
  4. A tésztát lisztezett felületen tortaforma nagyságúra kinyújtjuk, ill. hogy szép pereme legyen, 2-3 cm széles tésztacsíkokat is nyújtunk. (Aki ügyes, az akkorára nyújtja a tésztát, hogy abból elég magas peremet kapjon.)
  5. A formát kivajazzuk, belehelyezzük a tésztát (összedolgozzuk a tésztaperemmel is) és előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
  6. A fél barackokat elosztjuk a tésztán és megszórjuk mandulával.
  7. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, a keményítőt és beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét is.
  8. A masszát ráöntjük a barackra, szépen elsimítjuk és készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé már barnulni kezd. (Esetleg tűpróbázhatjuk.)
  9. A süteményt kicsit hűlni hagyjuk, majd lekapcsolva róla a karimát, teljesen kihűtjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 35 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése