2012. augusztus 1., szerda

Fasírtgolyók tejszínes sajtmártásban





Jó ideje azon filóztam, hogyan lehetne a darált húst másképpen elkészíteni, mint ahogyan azt megszoktuk. Az ötlet kezdett körvonalazódni. Ki is olvasztottam egy adag darált húst, de 2 napon át nem tudtam időt szakítani az elkészítésére, mert mindig közbejött valami. Mégis muszáj volt felhasználnom, mert attól féltem, hogy lassan már mozogni fog. Azt a variációt, amit szerettem volna megvalósítani, most idő hiányában el kellett halasztanom, ezért egy hirtelen jött ötlet alapján kezdtem el a főzést. Az eredmény nagyon ízlett a Kedvesemnek és nekem is, és remélem, más sem csalódik benne, nem úgy, mint Anyukám. Amikor ui. nagy boldogan elővettem az új kaját a hűtőből, és "Na, ezt kóstold meg!"- felkiáltással a szájába adtam a falatot, Anya nagyot fintorgott, miután bekapta. Szegény azt hitte, valami édességgel boldogítom már megint, és nem számított rá, hogy sósat kap. Elfelejtettem közölni vele, hogy mi is van a tálban, ő meg talán azt gondolta, hogy profiterol. Legalábbis így látványra ahhoz hasonlít a legjobban. Szerinte fölösleges a fasírtra a mártás, de mi ketten nem hiszünk neki, mert 1. mi melegen ettük, 2. nem olyan tipikus fokhagymás fasírt-jellegű, 3. tudtuk, hogy nem profiterol. Utólag nevettem magamon, mert végül is nem is ment át nagy változáson a fasírt, csak a rajta lévő mártás számít újdonságnak. :D

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéslapocka
2 tojás
1 zsemle
kevés tej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt csilipaprika
napraforgóolaj

Mártáshoz:
2,5 dl habtejszín
10 dkg 20%-os tejföl
15 dkg trappista sajt
3/4 szerecsendió
1 késhegynyi őrölt csilipaprika
csipet só
1 tk étkezési keményítő
0,5 dl víz

elkészítés:

  1. A zsömlét kevés tejbe áztatjuk és ha megszívta magát, kinyomkodjuk.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk.
  3. A húst a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, majd hozzáadjuk az áztatott zsömlét és a hagymát.
  4. Egy serpenyőben olajat hevítünk, egy teáskanál segítségével a húsból kis golyókat (vagy hurkákat) formázunk és a forró zsiradékban pirosra sütjük.
  5. A kész fasírtgolyókat papírra szedjük, hogy a fölösleges zsiradék lecsöpögjön róla.
  6. A mártáshoz egy serpenyőbe tejszínt öntünk, hozzákeverjük a tejfölt és a fűszereket, és belereszeljük a szerecsendiót.
  7. A sajtot is lereszeljük, beleszórjuk a tejszínes mártásba és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a sajt teljesen felolvad.
  8. A vízben a keményítőt csomómentesre keverjük, hozzáöntjük a mártáshoz és besűrítjük.
  9. A fasírtgolyókat összeforgatjuk a mártással és tálaljuk. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése