2012. augusztus 1., szerda

Sajtfánkocskák pikáns paradicsom pesztóval







A sajtos puffancsot régóta meg szerettem volna kóstolni, és most végre sort kerítettem rá. A paradicsomos mártásnak pedig csak azért mertem nekiveselkedni - na nem mintha olyan nagy feladat lett volna - mert a múltkor képes voltam megenni egy egész paradicsomot. !!! Vérszemet kaptam, és megint előkerült ez a szép piros zöldség. A mártás azért sokkal inkább a fogamhoz való, mint a friss paradicsom, de ha így haladok, hamarosan az is minden gond nélkül le fog csúszni, és nem csak egyszer-egyszer. Ez a pikáns szósz nagyon finom, majdnem felfaltam az egészet, de muszáj volt megállnom, hogy a Kedvesem nehogy ebéd nélkül maradjon. Tortilla chipsszel is fogyasztható, a sajtfánk pedig fokhagymás tejföllel is kiváló.







Hozzávalók 2 személyre:

Sajtfánkhoz:
1,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
7 dkg liszt
2 tojás

őrölt fekete bors
1 mk őrölt pirospaprika
6 dkg reszelt sajt
napraforgóolaj a sütéshez

Pesztóhoz:
2 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek fehérbor (elhagyható)
40 dkg hámozott, darabolt friss vagy konzerv paradicsom
1 ek paradicsompüré
Tabasco szósz ízlés szerint
1 csapott ek nádcukor (lehet kevesebb is)

elkészítés:

  1. Egy lábosban a vizet az olajjal felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és folyamatosan keverve eldolgozzuk benne a lisztet, amíg a sima massza az edény falától elválik. Hűlni hagyjuk.
  2. A tojást felverjük, hozzáöntjük a lisztes keverékhez, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük.
  3. Serpenyőben bő olajat hevítünk, és a masszából teáskanál segítségével kis fánkokat szaggatunk az olajba. Pirosra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.
  4. A mártáshoz a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymával együtt az olívaolajon fedő alatt üvegesre dinszteljük, majd a borral együtt felforraljuk.
  5. A hagymára rátesszük a paradicsomot és a paradicsompürét, ízesítjük a cukorral és a Tabasco szósszal, és addig főzzük kis lángon, míg a levét elfövi és besűrűsödik.
  6. A mártást a sajtfánkocskákhoz kínáljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése