2012. augusztus 1., szerda

Húsrózsák snidlingmártássalA minap megvettem a régóta áhított snidlinget, és azonnal tudtam, hogy mit fogok belőle készíteni – snidlingmártást. Már csak azt kellett kitalálnom, milyen hús mellé adjam. Persze nem arra célzok, hogy milyen húsféle mellé, hiszen borítékolni lehet nálam, hogy csirke-mell-é. Mell-esleg nem is volt itthon most másféle husi. Mivel a mártás meghatározza, hogyan készüljön a hozzá tartozó hús, nincs túl sok lehetőség a ötletelésre. A szaftos hús ugyebár kilőve, a rántott sem szerencsés, marad tehát a töltött vagy a sima sült hús. Én az utóbbit választottam, és hogy ne legyen olyan száraz, beecseteltem némi kenőanyaggal. A darált csípős paprikával csínján kell bánni, mert ennél az ételnél a mártás a lényeg, nem szabad elterelni róla a figyelmet a hús csípősségével. De egy kis pikánsság még megengedett. A hús a receptben leírt módon való felszeletelését és feltekerését a sasliknál próbáltam ki először, és most is emellett döntöttem, mert az így kapott húsrózsákat szépen lehet tányérba ültetni.
A fogyókúránk miatt mi most is csupán zöldségköretet ettünk hozzá, de leginkább a burgonyapüré illik mellé, vagy talán a krumplikrokett.

Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
1 kis zöldpaprika
1 ek tejföl
½ mk darált csípős paprika
olívaolaj

elkészítés:

  1. A tejfölt elkeverjük a csípős paprikával, az olajjal és a sóval.
  2. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk.
  3. A csirkemellekről levágjuk az alsó, hosszúkás húsdarabot, a többi húst pedig hosszában ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. (Nekem az alsó húsrészekkel együtt 12 db lett.)
  4. Kiklopfoljuk (így hosszú hússzeleteket kapunk) és ecset segítségével minden darabot megkenünk a tejfölös keverékkel.
  5. A húscsíkokat szélesebbik végüktől kezdve feltekerjük és olajjal vékonyan kikent hőálló tálba ültetjük. Felülről enyhén rájuk nyomunk, hogy biztosabban „üljenek”.
  6. A tetejüket és az oldalukat megkenjük kevés olívaolajjal és közéjük gyömöszkéljük a paprikacsíkokat.
  7. Forró sütőben készre sütjük, majd snidlingmártással tálaljuk. Burgonyapürét, esetleg rizst adhatunk mellé.

sütési hőfok: 180-200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25-30 perc
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése