2012. augusztus 2., csütörtök

Almás tortácskák





Egy receptemnél már említettem, hogy a barátnőm nagymestere a linzertésztáknak. Érdemes tőle tanulni, mert ha követjük az omlós tésztára vonatkozó utasításait, akkor biztos, hogy elkerül bennünket a bosszúság, ill. csodás ízélményben lehet részünk.
A minap látogatóban voltam nála, és egy klassz, csajos nap keretében most először együtt sütöttünk. Mivel a Kutyafültől megkaptam a régóta áhított, kivehető aljú, mini tartlet sütőformákat - szám szerint 6 darabot - mindenképp barátnőm-féle linzertésztával kellett indítanom. Ő a pillanat törtrésze alatt begyúrta az aranyérmes tésztát, én meg addig a hozzávaló gyümiket intéztem. A végeredmény tökéletes lett, csak "sajnos" megmaradt egy jó adag tészta, amit megkaptam ajándékba és másnap felhasználtam ehhez a kis almáshoz. Naná, hogy ez is fini lett, hiszen az ő tésztája csücsül az alma alatt.
A fahéjas cukros tejföl, ami utóbb a süti tetejére került pedig már csak hab a tortán.

Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű tartlet formához:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
6 mk zsemlemorzsa
2 közepes alma
1 citrom leve
6 tk fahéjas cukor

Tejfölös öntethez:
6 ek tejföl
3 ek porcukor
1 mk fahéj

elkészítés:

  1.  A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük, ellapogatjuk, kibéleljük velük a formákat, és a közepükre 1-1 mk zsemlemorzsát szórunk.
  3. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk és a cikkeket felezzük.
  4. Kirakjuk velük a tortácskákat, tetejüket meghintjük fahéjas porcukorral és előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A süteményeket kivesszük a formából és rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A tejfölt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal és a torták tetejére kanalazzuk.
sütési hőfok: 160℃
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése