2012. augusztus 2., csütörtök

Sonkás csirkekrokett









Idő hiányában több napon át elkerültem a konyhát, de aztán végre kipróbálhattam ezt a receptet. Egy ideje már szemeztem vele. Valamelyik újságban találtam, de már nem emlékszem, melyikben.
A besamelmártás nálam már akkor besűrűsödött, amikor még csak apránként kevergettem hozzá a tejet, és nem az előírt 2 dl-t, hanem legalább 4-et használtam. Gondolom, púpozottabb kanállal sikerült adagolnom a lisztet.
Aztán évekkel később újra elkészíttetem ezt az ételt, és akkor már jobban odafigyeltem az arányokra – ezúttal valóban elég lett a 2 dl tej. Viszont most más miatt nem tetszett az eredmény. Sütés közben ui. szétnyíltak a krokettek. Felrémlett bennem, hogy első alkalommal is így jártam, úgyhogy ki kellett találnom valamit, hogy ezt a problémát orvosoljam. Ezért harmadik nekifutásra tojást is kevertem a masszához, ill. eleve több húst tettem bele. Bár így is hajlamosak kicsit szétnyílni a krokettek, de határozottan jót tett a masszának a hozzáadott tojás. Nekem ezekkel a változtatásokkal ízlik a legjobban. :)









Hozzávalók 20-22 darabhoz:

35 dkg csirkemell- vagy combfilé (lehet pulykahúsból is)
1 kisebb fej vöröshagyma
½ szál hegyes erős paprika
4 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 ek. grillfűszer
őrölt fekete bors
1 ek. mangalica- vagy kókuszzsír
8 dkg csirke- vagy pulykamellsonka
1 ek. finomra vágott petrezselyem
4 ek. olíva- vagy kókuszolaj
4 ek. liszt (nem púpozott!)
2 dl tej
½ mk. őrölt szerecsendió

2 tojás
zsemlemorzsakókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkehúst kockára vágjuk, borsozzuk, beszórjuk grillfűszerrel, jól összeforgatjuk, és kicsit állni hagyjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, vagy késes aprítóban ledaráljuk.
  3. Az erős paprikát megmossuk, felaprítjuk, és a kétféle hagymával együtt a zsíron megdinszteljük. Hozzáforgatjuk a húst, és készre sütjük.
  4. A sült húst késes aprítóba vagy húsdarálóba szedjük és ledaráljuk. (Ha van maradék főtt vagy sült húsunk, akkor az első 2 lépést kihagyjuk, legfeljebb adunk hozzá egy kis pirított hagymát.)
  5. A sonkát és a petrezselymet apróra vágjuk, és hozzákeverjük a darált húshoz.
  6. Az olívaolajat egy kis lábosban felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd a tűzről levéve apránként csomómentesre dolgozzuk benne a tejet. Közben szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön sűrű besamelmártássá főzzük. Langyosra hűtjük.
  7. A mártást alaposan összekeverjük a sonkás hússal és az előzőleg villával felvert tojással, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  8. A húspépből nedves kézzel diónyi golyókat, ebből pedig kroketteket formázunk, majd felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Kisebb tepsibe sorakoztatjuk, befedjük folpackkal, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  9. Jól felforrósított, bő olajba tesszük, közben kicsit mérsékeljük alatta a lángot, és pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges zsiradékot, és tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Tipp:
A húspépből krokett helyett pogácsákat is formázhatunk, és apró kockákra vágott, párolt sárgarépával vagy kisebb szemű főtt kukoricával is dúsíthatjuk.
Ha csak magában esszük, akkor fokhagymás vagy mustáros tejfölt kínálhatunk hozzá mártogatónak, de köretnek sült krumplit, rizst, vegyes zöldségköretet vagy friss salátát is adhatunk mellé.




































2 megjegyzés:

  1. Hű, de megéheztem! :D Irtó guszták ezek a krokettek, elfogadnék belőlük párat ebédre! :) Milyen jó, hogy visszatérnek ezek a régebbi receptek! No megyek legeltetem még a szemem, aztán nyitom az ablakot. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy te is kedveled a régi recik újbóli felbukkanását. :) De tényleg jó, hogy elszedtem, mert a korábbi recept alapján valami bibi volt vele. Így most jó lett. :) Küldök is belőle, hogy le tudd tesztelni. ;)

      Törlés