2012. augusztus 2., csütörtök

Csípős húsnyárs (csirkemellből és sertéshúsból)





Egy emlékezetes vasárnapi kerti partin hosszú idő óta először ettem saslikot - kész csalódás volt. De mivel egyébként imádom a grillen készült ételek füstös ízét és az egész hangulatot, ami a sütögetést körüllengi, ezért a „nehogy már én ne csináljak grillezett husit”-gondolat által vezérelve én is nekifogtam. A saslik készítését elsősorban a fogyókúránk és a rossz idő miatt szorgalmaztam, mert egyrészt a nyárs beillik diétás kajának is, másrészt pedig gondolatban el akartam űzni a hűvös időt így nyár derekán. Kerti grill híján sütőben sütöttem meg a husit, és füstös íz nélkül is jót ettünk belőle. Bár egyikünk sem rajong a grillezett cukkiniért, pácolva mégis egész finom volt.
Imádom a kukoricát, de nekem nem volt itthon csöves változatban. Aki teheti és szereti, mindenképp tegyen a nyársra kukoricakarikákat is. Kevésbé válogatósak pedig nyugodtan variálhatják a zöldségeket is.

Hozzávalók 3 személyre:

25 dkg sertéscomb
1 egész csirkemell
1 db cukkini
4 db vöröshagyma

Húspáchoz:
6 ek csípős Piros Arany
8 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk borsikafű
2 tk majoránna
1 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt csilipaprika
olívaolaj

Cukkinipáchoz:
1 tk borsikafű
1 tk majoránna
1 mk őrölt fekete bors
1 csipet őrölt csilipaprika
kevés olívaolaj

elkészítés:

  1. A húsok pácolásához kevés olívaolajban alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd a húsokat nagyobb kockákra vágjuk. (Sózni nem kell, mert a pác elég sós.)
  2. A pácot külön tálakba öntve megfelezzük, az egyikbe a sertéshúst, a másikba pedig a csirkemellet tesszük.
  3. Mindkét húsadagra annyi olívaolajat öntünk még, hogy a húst ellepje, majd jól összeforgatjuk, hogy a páclé mindenhol átjárja, majd lefóliázva, hűtőben 1 napig pihentetjük.
  4. A cukkinit ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a karikákat negyedeljük és mindkét oldalukon besózzuk.
  5. Ha megpuhult és levet engedett, lemossuk róla a sót, jól lecsepegtetjük és megszárítjuk.
  6. A cukkinicikkeket beszórjuk a fűszerekkel, megöntözzük egy kevés olívaolajjal és lefedve, 1 napig állni hagyjuk.
  7. A saslikhoz a hagymákat nyolcadoljuk, a hagymacikkeket ketté is választhatjuk.
  8. A kihegyezett hurkapálcára, saslikpálcára vagy fém nyársra először hagymát, majd húst, azután cukkinit szúrunk és ezt a sorrendet ismételjük még 2-szer.
  9. A kész nyársakat kerti grillen vagy sütőben pirosra sütjük.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése