2012. augusztus 2., csütörtök

Paradicsomos húsgombóc







Ez olyan tipikus gyerekkori kaja. Mindig is szerettem és mindig is szeretni fogom. A paradicsom első olyan formája, amit az én válogatós gyomrocskám be bírt venni már gyerekként is. Annyi konyhai tapasztalat után szégyen lett volna nem elkészíteni ezt a jól ismert ételt. Még mindig dobogós helyen van, csak most már magamat dicsérem meg azért, hogy milyen finom lett. :D







Hozzávalók 4 személyre: 

50 dkg darált sertéshús
1 nagyobb tojás
1 tk só
1 tk őrölt fekete bors
1 tk bazsalikom
1 tk majoránna
1/2 tk oregánó
12 dkg rizs (nyersen mérve) 
2 l házi paradicsomlé (édes paradicsomból)
3 babérlevél
1 púpozott ek. cukor (ha a paradicsomlé nem elég édes, akkor több) 
1 csapott tk. őrölt fekete bors
3 ek. liszt vagy 2 ek. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:


  1. A felvert tojást összekeverjük a fűszerekkel, hozzádolgozzuk húst és az átöblített rizst, majd a masszából nem túl nagy gombócokat formázunk (kb. 20 darab lesz belőle).
  2. A paradicsomlébe beletesszük a babérlevelet, felforraljuk, édesítjük, borsozzuk, majd beletesszük a gombócokat. Közepes lángon, félig lefedve főzzük.
  3. Kb. 20 perc után egy gombócot kiveszünk és megnézzük megfőtt-e a közepe. Szükség esetén tovább főzzük.
  4. Miután elkészült, kevés hideg paradicsomléből és lisztből/keményítőből habarást készítünk, hozzámerünk egy kevés forró paradicsomlét, alaposan elkeverjük és  besűrítjük vele az ételt.












2 megjegyzés:

  1. Imádom! Hogy milyen rég tervezem már, hogy én is újra megfőzöm! Jó, hogy eszembe juttattad! :) Addig is, kérek szépen kóstolót, mert a tiéden látszik, hogy isteni. ...az a maci pedig... ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan egyszerű étel, és mégis ez az egyik legkedvesebb, igaz?! :) Főzd meg te is bizony, és egyél egy jót! De addig - ahogy kérted -, küldöm a kóstolót. Aztán te is a tiédből.... Peti maci pedig pusziltat téged. ;)

      Törlés