2012. augusztus 2., csütörtök

Mexikói csirkeragu sajtos rizslepényen







Jelentem, ez sem saját kitaláció. Micsoda egy lopós vagyok én! De eltulajdonítás ide vagy oda, becsületes leányzó lévén elárulom, ez is "Kifőtzük"-recept. Csak én csirkemellből készítettem, nem pulykából. Tetszetős étel, a Kedvesemnek ízlett is nagyon, csak én nem voltam elragadtatva tőle. Látszólag a recept ellen beszélek, de valójában az a véleményem, hogy ennek az ételnek a megítélése legyen mindenkinek a saját ízlésére bízva. Hiszen mindenki mástól ájul el, esik hanyatt, vagy mást dicsér agyonra.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemellfilé
1 közepes fej vöröshagyma
1 mk borsikafű
1 mk kakukkfű
1 ek csípős paprikakrém
őrölt fekete bors
1,5 dl húsleves alaplé vagy víz + 1 leveskocka
15 dkg konzerv kukorica
15 dkg konzerv vörösbab
2 ek napraforgóolaj

Rizslepényhez:
1,5 dl rizs
2 ek napraforgóolaj
4 dl húsleves alaplé vagy víz + 1 leveskocka
4 tojás
1 cs petrezselyem
5 dkg reszelt sajt
napraforgóolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük.
  2. Rátesszük a húst, fehéredésig pároljuk, majd megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével és készre pároljuk.
  3. A levét hagyjuk majdnem teljesen elfőni, ekkor hozzákeverjük a kukoricát és a babot, és összemelegítjük.
  4. A rizst az olajon átpirítjuk, majd felöntjük az alaplével és nagyon kis lángon, lefedve, további keverés nélkül addig főzzük, amíg a levét teljesen elfövi. Ízlés szerint sózzuk, majd langyosra hűtjük.
  5. A tojásokat felverjük, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a reszelt sajtot és beleforgatjuk a rizst.
  6. Egy serpenyőben 1 tk olajat hevítünk és kb. 3 ek mennyiségű rizses masszát úgy oszlatunk el a serpenyő közepén, hogy kisujjnyi vastagságú és kistányér méretű, kerek lepényt kapjunk.
  7. Miután a lepény egyik oldalát kb. 3 perc alatt megsütöttük, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. (Ehhez használhatunk egy másik serpenyőt, mert a lepény palacsintasütő lapáttal is nehezen fordítható anélkül, hogy összetörjön. A másik serpenyőt közvetlenül a lepényt tartalmazó serpenyő fölé helyezzük, mint valami fedőt, és hirtelen átfordítjuk a rizslepénnyel együtt. Egyszerre csak 1 lepényt süssünk!)
  8. Miután a rizslepények elkészültek, tányérra tesszük, mindegyik közepére halmozunk a raguból, és petrezselyemmel díszítjük.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése